Er-Rezzak ismi ne demek? İAllah'ın er-Rezzak isminin anlamı ve er-Rezzak isminin geçtiği ayetler

Yüce yaradanın 99 ismi vardır ve bu isimlerin her birinin ayrı anlamları bulunmaktadır. Allah'ın hayatımıza tecelli eden isimlerinden birisi de Er-Rezzak ismidir. Peki, Allah'ın güzel isimlerinden Er-Rezzak ne demektir, ne anlama geliyor? İşte detaylar...

27.05.2022-20:49 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-20:49) Er-Rezzak ismi ne demek? İAllah'ın er-Rezzak isminin anlamı ve er-Rezzak isminin geçtiği ayetler

Allah'ın 99 isminden her birinin biz insanların yaşamını düzene koyacak farklı anlamı vardır. Bu isimler arasında yer alan Er-Rezzak ismi göklerde ve yerdeki her şeyin Allah'a ait olduğunu tanımlamaktadır. Peki, Er-Rezzak isminin anlamı nedir? Er-Rezzak ismi hangi ayetlerde geçiyor?

Er-Rezzak isminin anlamı nedir?

Er-Rezzak isminin anlamı, rızka kefil olmak ve onu vermektir. Kutsal kitabımız Kur'an'da Hud Suresi'nde geçen bu ismin hayırlı bir fazileti vardır.

Er-Rezzak isminin en ayrıntılı anlatıldığı sure Hud Suresi'dir. Namazların veya duaların sonunda zikredilen "Ya Rezzak" Allah'ın rızkı ile bereketine yorumlanır.

 er rezzak isminin anlamı

Er-Rezzak ismi hangi ayetlerde geçiyor?

“Ey insanlar! Allah’ın üzerinizdeki nimetini anın. Allah’tan başka bir yaratıcı mı var? O size gökten ve yerden rızık verir. O’ndan başka ilân yoktur. O halde (haktan) nasıl çevrilirsiniz?” (Fatır-3. Ayet Meali)

“Yeryüzünde yürüyen her canlının rızkı, yalnızca Allah’ın üzerinedir. Allah o canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekanı bilir.(Bunların) hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da)dır.” (Hud-6. Ayet Meali)

“Nice canlılar vardır ki, ışıklarını kendileri elde edemezler. Sizin de onların da rızkını Allah verir. O işitir ve bilir.” (Ankebut-60. Ayet Meali)

“Şüphesiz rızık veren, güç ve kuvvet sahibi olan ancak Allah’tır.” (Zariyat-58. Ayet Meali)

“Gökten bereketli bir su indirdik, kullara rızık olmak üzere onunla bahçeler, biçilecek taneli eminler, küme küme tomurcukları olan boylu hurma ağaçları yetiştirdik. O su ile ölü yeri dirilttik. İşte insanların diriltilmesi de böyledir.” (Kaf suresi : 9-11. Ayet Meali)

“Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur. Dilediğine rızkı bol verir, dinlediğinde de kısar. O her şeyi bilendir.” (Şura-12. Ayet Meali)

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal