EPDK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: Elektrikte yeni dönem

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre elektrik piyasası katılımcıları, artık mevcut teminat mektuplarını gelecek yıla kadar elektronik teminat mektubuna dönüştürmek zorunda olacak.

17.03.2024-10:08 - (Son Güncelleme: 17.03.2024-10:08)

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) yeni kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan karara göre, elektrik piyasası katılımcıları, artık mevcut teminat mektuplarını gelecek yıla kadar elektronik teminat mektubuna dönüştürmek zorunda olacak.

Yıl sonuna kadar vakit var

Mynet’in yer verdiği habere göre; Mevcut teminat mektupları, 1 Ocak 2025 tarihine kadar elektronik teminat mektubu olarak değiştirilecek. Bu süreç içinde değiştirilmeyen teminat mektupları, teminat hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Piyasa Yönetim Sistemi'nde (PYS) kayıtlı olan tüm serbest tüketicilerin, saat 11.00 itibarıyla sunması gereken ek teminat tutarını karşılamadığı ilk iş gününden itibaren kayıtları silinecek. Söz konusu kayıtların silinmesi, daha önce toplam teminat hesabının yapıldığı fatura döneminden itibaren geçerli olacak şekilde gerçekleştirilecek.

Yeni düzenlemeye göre, teminatların Türk lirası karşılıklarının hesaplanması sürecinde, döviz cinsinden nakit teminatlar ve döviz elektronik teminat mektupları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hesaplamanın yapılacağı günün bir iş günü öncesinde saat 15.30’da ilan edilen döviz alış kuru kullanılacak. Devlet İç Borçlanma Senetleri için ise hesaplamanın yapılacağı gün, Resmi Gazete’de yayımlanan gösterge niteliğindeki fiyatlar baz alınacak, bu düzenlemeyle birlikte finansal piyasalarda teminat hesaplama süreçleri değişecek.

EPDK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: Elektrikte yeni dönem

Eurobond’lar için de geçerli olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen Eurobond’lar için de merkezi uzlaştırma kurulu tarafından belirlenen fiyatlar belirleyici olacak.

Eğer piyasa katılımcıları birden fazla teminat türü sunarsa, bu teminatlar kısmen veya tamamen diğer kabul edilen kıymetlerle değiştirilebilecek. Nakit Türk lirası ve Türk lirası cinsinden elektronik teminat mektubu dışında kabul edilen kıymetlere değerleme katsayısı uygulanacak. Bu değerleme katsayısı, benzer piyasalarda kullanılan kriterler göz önünde bulundurularak merkezi uzlaştırma kuruluşunun önerisiyle piyasa işletmecisi tarafından belirlenecek. Teminatlara ihtiyati tedbir konulması veya ilgili kıymetin kesin teminat niteliğini ortadan kaldıran bir durumun ortaya çıkması halinde, söz konusu kıymetler piyasa katılımcısının toplam teminat hesabında dikkate alınmayacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal