EPDK, beklenen açıklamayı yaptı, elektrik fiyatlarında düzenleme geliyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), yeni bir açıklama yaptı ve tüketiciye karşı enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve arz güvenliğine yönelik yeni kararlar alınacağını ifade etti.

17.03.2022-14:58 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-17:36) EPDK, beklenen açıklamayı yaptı, elektrik fiyatlarında düzenleme geliyor!

EPDK, tüketiciye yönelik enerji maliyetlerinde indirime gidilmesi ve arz güvenliğinin artırılması hedefiyle yaptığı toplantının ardından yazılı bir açıklamada bulundu. Türkiye’nin; rüzgar, güneş, jeotermal, hidrolik ve doğal gaz gibi farklı kaynaklar yöntemiyle üretimi yapılan ve aynı miktarda elektrik enerjisinde maliyetlerin birbirinden oldukça farklılıkların yaşanabildiğinin belirtildiği açıklamada, “Yurt dışı piyasalardan kaynaklanan kömür ve doğal gaz maliyetlerindeki artışlar piyasamızda oluşan elektrik fiyatlarını da etkilemektedir. Bu durum maliyetleri nispeten daha az artan kaynaklardan üretilen elektriğin satış bedelinin de artmasına neden olabilmektedir. Bu maliyet farklılıkları birbirine yakın seyrederken elektrik piyasamızda herhangi bir soruna sebep olmazken, üretim kaynak maliyeti farklılıklarında yaşanan artışlar serbest piyasa fiyatlarında makulün üstünde artışları da getirebilmektedir. Diğer bir deyişle aynı ürün için bazı kaynak türlerindeki santraller maliyetlerini dahi karşılayamazken, başka kaynak türlerinde aşırı oranda karlar oluşabilmektedir. Bu durum sadece üreticiler açısından değil, ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsın bütün tüketicilerimize fiyat artışı riski olarak yansıyabilmektedir.” şeklinde değerlendirmelerde bulunuldu.

EPDK

Makul olmayan fiyatlar engellenecek

Yapılan söz konusu açıklamada elektrik enerjisi fiyatlarının uygun olmayan değerlere ulaşmasının engellenmesi, yaşanan kaynak maliyeti artışları sebebiyle üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliğine yaptığı katkının sağlanması ve piyasanın güvenli ve sürekli bir şekilde işleyişinin sürdürülebilmesi için kanunun yerdiği yetki kapsamında EPDK’nın alacağı önlemlerin usulünün belirlendiği ifade edildi.

6 ay müddet

EPDK, yaptığı açıklamada en geç 6 ay içerisinde önlemlerin alınacağını söyleyerek, “EPDK, Bakanlığımızla birlikte arz güvenliği başta olmak üzere elektrik enerjisi ve kaynaklarının fiyatlarını hem yurtiçinde hem yurt dışında takip etmeye devam edecek, gerekli görülmesi halinde kanun ve mevzuat kapsamında bütün önlemler alınacaktır” sözlerine yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal