500 liralık banknotun arkasında kim olacak? Aziz sancar mı olacak? Peki Aziz sancar kimdir?

Piyasaya sürülecek 500 Liralık banknotun arka yüzünde Aziz Sancar'ın fotoğrafı olacağı konuşuluyor.

17.03.2022-13:54 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-14:40) 500 liralık banknotun arkasında kim olacak? Aziz sancar mı olacak? Peki Aziz sancar kimdir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu geçtiğimiz haftalarda kartlı ödemelerde, salgın tedbirleri çerçevesinde, temassız işlem limitinin, 500 Türk lirası olarak yeniden güncellenmesine karar vermişti.

Pandeminin gelmesiyle beraber kredi ve banka kartlarında temassız işlemlerde büyük bir artış yaşandı. Buna bağlı olarak da kartlı ödemelerde temassız işlemlerin limitinin 500 liraya çıktığı açıklandı. Bu haberin de etkisiyle piyasaya 500 liralık banknotun piyasaya sürülmesi bekleniyor. 

Piyasaya sürülmesi beklenen 500 liralık banknotun bir yüzünde Mustafa Kemal Atatürk'ün olacağı söylenirken söz konusu banknotun arka yüzünde Aziz Sancar'ın olabileceği konuşuluyor. Türk dünyasında önemli bir bilim insanı olarak yer alan Aziz Sancar'ın yeni piyasaya sürülecek banknotun arka yüzünde fotoğrafının yer alması bekleniyor.

Peki neden Aziz Sancar'ın adının 500 liralık banknota verilmesi bekleniyor? 

Mardin'de 1946 yılında dünyaya gelen Aziz Sancar, 1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kuzey Karolina Üniversitesi'nde görev yapmaktadır. Özellikle 2000 yılından beri DNA alanında yaptığı çalışmalarda ön saflarda yer almasıyla tanınmıştır. Bununla beraber Sancar, Mehmet Özdoğan ile birlikte ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nde yer alan ilk Amerikalı Türk olarak tarihe geçmiştir. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle 2015'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmaya layık görülmüştür. Böylesine başarılı ve ismini altın harflerle tarihe yazdırmış bir ismin tedavüle sürülmesi planlanan 500 liralık banknotun arkasında fotoğrafının yer alması düşünülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal