Enginarın Faydaları Nelerdir?

Enginar, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Pek çok hastalığına şifa olan enginarın faydaları nelerdir? Enginar kürü nasıl hazırlanır? İşte detaylar...

26.03.2018-16:56 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-14:32)

Enginar, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Bir öğünde yenen enginar ile günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 20’si karşılanabildiği düşünülür ise bağışıklığın güçlenmesinde enginar oldukça etkili bir antioksidandır.

Yüksek seviyede besin lifi bulunduran enginar yaprakları, bağırsak hareketlerini aktif ederek sindirimi hızlandırır. Enginar, sindirim sistemini destekleyerek kabızlığı giderir.

Enginarın kolesterol üzerinde faydalı bir etkisi bulunmaktadır. Enginar, yüksek kolesterolü düşürmektedir.

Enginar idrar söktürücü bir etkisi vardır. Enginar, fazla suyun vücuttan çıkmasına yardım eder. İçindeki bileşikler vasıtasıyla mesaneyi uyarır ve sıvıların idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlar.

Enginar, antioksidan özelliği, düşük kalori ve yağ oranı ile diyet menülerinde mutlaka olması gereken süper bir besindir.

Enginar demir yönünden oldukça zengindir. Demir eksiliği nedeni ile meydana gelen anemi hastalığına şifa kaynağıdır.

KARACİĞER DOSTU ENGİNAR!

Enginar, çok faydalı bir antioksidandır. Bu etkisi ile organların sağlığını korur. Yüksek kolesterol sonucu karaciğer, vücudu korumak için emilim sağlar ve yorulur. Enginar, kolesterol seviyesini dengede tuttuğu için karaciğerin yükünü azaltır ve safra akışını uyararak toksinlerin atılmasına fayda sağlar.


Karaciğer dostu bir kürü sizin için derledik.  İşte şifalı enginar kürü tarifi...

Gerekli olan malzemeler:

- 1 litre su

- 5 adet enginar çanağı

- 1 adet limonun suyu

- 1 tatlı kaşığı bal 

İlk olarak suyu derin bir tencereye alarak kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra içerisine enginarları ekleyip 20 dakika kaynatın. Ardından da tencereyi ocaktan alarak suyu süzün ve cam bir kavanoza ekleyin. Enginar suyu soğuduktan sonra limon suyunu ilave edin. Son olarak da balı ekleyin. Bu karışımı her sabah bir bardak tüketin. Şifa olsun!

ENGİNAR NASIL SOYULUR?

Enginarları soğuk suda yıkadıktan sonra yaprak aralarının iyice temizlenmesi gerekmektedir. Bu sebep ile enginarın yaprak araları iyice temizlenmeli. Enginarı önce üstten iki parmak kesmelisiniz ardından da geriye kalan yaprakların sert uçlarını bıçak ile temizlemelisiniz. Yapraklar temizlendikten sonra tüy gibi bir şey fark edeceksiniz, bir kaşıkla bu tüyleri kazıyınız. 


ENGİNAR KARARMASI NASIL ÖNLENİR?

Hava ile temas eden enginarlar kararmaktadır hemen kullanacaksanız bir problem yoktur fakat daha sonra kullanacaksanız enginarları limon ile ovarak limonlu suda bekletiniz. 

Fakat zeytinyağlı enginar yapacaksanız yenilecek kısım kalana kadar kalan yaprakları da tamamen soymalısınız. Kökünde kalan yaprak kalıntılarını da bir bıçak yardımı ile kesin. Kalan sarı taç yaprakları kalp ile birleştiği noktadan ayırın. Kalan kısmı ortadan ikiye bölerek iç kısımdaki tüyleri temizleyin. Eğer hemen kullanmayacaksanız limon ile ovmayı ve limonlu suda bekletmeyi unutmayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal