Enflasyon Oranlarından Sonra Düşen Dolar Yeniden Yükselmeye Başladı

Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından 5,15'e kadar düşen dolar 2 saat sonra yeniden yükselerek 5,23 seviyelerine kadar yükseldi. Doların bu yükselişinin Merkez Bankası'nın faizleri düşürme ihtimalinin doğmasından kaynaklandığı değerlendiriliyor.

03.12.2018-17:09 - (Son Güncelleme: 03.12.2018-17:23)

Aylık enflasyon oranının yüzde 1,44 düşüşü ile senelik enflasyonun yüzde 25,22'ten yüzde 21,62'ye düşmesi Merkez Bankası'nın 13 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantıda faiz indirimine başlayacağı beklentisi meydana getirdi. Enflasyon oranının duyurulması ile 5,20 seviyesinden 5,15'in altına düşen dolar 2 saat ardından yeniden yükselmeye başladı. Habertürk'ten Rahim Ak'ın aktardığına göre, bunun temel nedeni ise Merkez Bankası'nın 13 Aralık'taki toplantısında faiz indirmeye başlayacağı iddiası oldu. Aralık ayında kurun yükseldiği 7,20 düzeylerinden ateşi söndürmek için 13 Eylül'de politika faizini 6,25 puan yükselten Merkez'in enflasyondaki düşüşün süreceğini tahmin etmesi ve piyasa faizlerinin de yüzde 20'nin altına düşmüş olması sebebi ile artık indirime gideceği beklentisi meydana geldi.

İKİ ÖNEMLİ ENGEL VAR

Fakat uzmanlar iki sebepten Merkez'in 13 Aralık'ta faiz indirimi olasılığını düşük görüyor. Bunlardan ilki Merkez Bankası'nın ve Başkan Murat Çetinkaya'nın her mecrada aylık değil orta vadeli enflasyon görünümüne baktıklarını ifade etmesi. İkincisi ise Merkez Bankası metinlerindeki lazım olduğu zaman faizin sıkılaştırılmaya sürdürüleceği sözleri. İş Portföy Ekonomisti Nilüfer Sezgin, son PPK raporunda daha da fazla sıkılaştırılmaya gidileceği mesajı verilmiş olması sebebiyle böyle bir metin ardından gerçekleştirilen ilk toplantıda faizin inmesinin çok tercih edilmeyeceğini düşünüyor. Sezgin, "Önce ilave sıkılaştırma cümlesi ile bildirilen eğilimin metinden çıkarılması yeni nötr duruşa geçilmesi, sonraki görüşmede ise faiz indirimi yapılması kredibilite bakımından daha tutarlı bir davranış olacaktır" diyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal