Enflasyon, en çok mutfakta hissediliyor! Sebze ve meyvelerin fiyatları cep yakıyor

Fiyatların arttığı sebze ve meyveye adeta uzak durulmaya devam ediliyor. Pandemi döneminin başında halden çıkış fiyatı 1,5 lira olan domatesin şu anki güncel fiyatı tam olarak 17 lira. Buna benzer durumlar birçok meyve ve sebze için de geçerli olmuş durumda.

01.04.2022-10:06 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-10:06) Enflasyon, en çok mutfakta hissediliyor! Sebze ve meyvelerin fiyatları cep yakıyor

Mart 2020 tarihinde ülkemizde de baş gösteren Kovid-19 krizi ve bugüne kadar devam eden pandemi süreci, tüm dünya ekonomilerini derinden sarstı. Pandeminin etkilerinin yavaş yavaş azaldığı ve koronavirüsün giderek unutulduğu günlerde bir kriz daha kapıları çaldı. Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu savaş küresel ekonomileri çok sert etkiledi. Birçok ülke mamüllere dahi ulaşamaz hale gelirken gıda fiyatlarında ülkemizde de akıl almaz artışlar görülmeye devam ediyor. Enflasyonun da etkisiyle her geçen gün meyve ve sebze fiyatları başta olmak üzere temel gıda ürünleri dahi fiyatlar katlanarak artıyor.

Ülkemizin sebze ve meyve ambarı olarak bilinen Antalya'nın üretim üssü Kumluca'daki hal fiyatları da bu değişime elbette ayak uydurmak zorunda olan yerlerden. Öyle ki söz konusu halde pandemi öncesi ve sonrası halinde yapılan fiyat karşılaştırmalarında 2 yıldaki değişim hem vatandaşları hem de meyve ve sebze esnafını adeta şoka uğrattı.


Pandeminin ülkemizde henüz yeni görülmeye başladığı ve ilk vakaların Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığı 30 Mart 2020 tarihinde domatesin fiyatı 1,50 lira olarak yer alıyordu. Aynı domatesin bugünkü hal çıkış fiyatı 14 ile 17 lira arasında değişirken, Mart ayında 1,80 lira olan salatalığın kilosu şu anda 7 lira bandında seyrediyor.

Öte yandan bir diğer sebze olan biberde fiyatlar 3 katına çıkarken, pandemi başında 8 liraya satılan biberlerin kilosu şu anda 40 lira. Bir başka sebze patlıcanın fiyatı Mart ayında 2 lirayken şu an 18, 8 lira olan fasulye ise 30 liraya alıcı buluyor. 

Geçtiğimiz son 2 yılda fiyatların 8 ile 10 kat arasında arttığının altı çizilirken, pandemi döneminden önceki fiyatlar ile şu anki fiyatlar arasındaki yıllık artışın yüzde 20 civarında olduğu belirtiliyor.

2020 yılı ile şu anki fiyatları arasında büyük değişimler yaşanan meyve ve sebzeler şöyle:

Ürün                2020           2021

Domates            1,5             17  

Çeri biber           5               18

Sivri biber           8               40

Patlıcan              2               18

Salatalık           1,8               6

Fasulye              8                30

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal