Enflasyon açıklandı gözler oraya çevrildi: Maaş zammı netleşiyor

Milyonlarca emekli ve memurun merakla beklediği maaş zammı oranı netleşiyor. Kasım ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla beraber enflasyon ilk 5 ayda yüzde 14’e ulaştı. Tam hesap için ise Aralık ayı enflasyon rakamları bekleniyor.

05.12.2022-11:07 - (Son Güncelleme: 05.12.2022-17:31) Enflasyon açıklandı gözler oraya çevrildi: Maaş zammı netleşiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün sabah saatlerinde Kasım 2022 enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’in açıklamasına göre, TÜFE'deki değişim kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 olarak gerçekleşti. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber milyonlarca emekli ve memurun merakla beklediği maaş zammı oranı da netleşiyor. Kasım ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla beraber enflasyon ilk 5 ayda yüzde 14’e ulaştı. Tam hesap için ise Aralık ayı enflasyon rakamları bekleniyor. 

Gözler maaş zamlarında 

TRT Haber’in yer verdiğine göre; Milyonlarca çalışanan gözü kulağı enflasyon rakamlarındaydı. Aralık ayın enflasyonunun da açıklanmasıyla maaşlara yansıyacak enflasyon farkı oluşacak.

6 aylık enflasyon kamu çalışanlarının 2023 maaşlarına hali hazırda toplu sözleşmele ile belirlenmiş zammın yanı sıra ne kadarlık enflasyon farkının ekleneceğini ortaya koyacak.

Enflasyon Maaş Zammı

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, şunları kaydetti;

Tüketici fiyatları üzerinden hesaplama yapabilmek için tam bir hesaplama yapabilmek için biliyorsunuz. Şu anda TÜİK'in açıkladığı rakamlarda kasım ayının kümilatif rakamı yok. Dolayısıyla kümilatif olmadığı için temmuz ile kasım arasındaki rakamı hesaplamamız için ona ihtiyacımız var. Genelde bu rakamla birlikte o tablolar içerisinde yani açıklanan bültende değil fakat TÜİK'in verileri üzerinden tablolarında bu rakam da var. Hemde buradan TÜİK yetkililerini uyarmış olalım. Genelde bu rakam veriliyordu şu anda yok. Dolayısıyla hesaplama yapamıyoruz ama kabaca yüzde 15 civarında olduğunu ifade edebiliriz.

Zamlı maaşlar 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek

Özellikle SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları son 6 aylık TÜFE'ye göre belirleniyor yani temmuzla aralık ayındaki TÜFE'ye göre, memur ve memur emeklilerinin ise enflasyon farkıyla birlikte belirleniyor. Geçen ay 10,85 idi 4 aylık enflasyon. Kümülatifi olmadığı için şu anda o da 14 civarında SSK ve Bağkur emeklileri, memurlar da yine yaklaşık olarak yaklaşık yüzde 15 civarında diyebiliriz.

Özellikle, biz 5 aylık rakamlar üzerinden konuşuyoruz. Aralık ayı enflasyonu da bu çerçevede son noktayı koyacak. O da 3 Ocak'ta açıklanacak. Yani bundan 29 gün sonra açıklanacak. Dolayısıyla o gün hem 13 milyon 800 bin emeklinin, hem 4 milyon civarında kamu görevlisinin hem aynı zamanda sözleşmeleri 1 ocak itibarıyla yürürlülük tarihi olan kamu işçilerinin zamları belli olacak. Yine evde bakım ücreti alanlar, engelli aylığı alanlar, 65 yaş aylığı alanlar, dul ve yetimlerin maaşları yani 3 ocak günü açıklanacak enflasyonla birlikte neredeyse toplumun yarısını ilgilendiren ücret artışları o gün açıklanmış olacak.

Enflasyon Maaş Zammı-1

Refah payı olacak mı?

Rakamlar geldi bu arada. 5 aylık enflasyon yani temmuz ile kasım arasındaki TÜFE 14,05 dolayısıyla SSK ve Bağkur emeklilerinin şimdiden aralık ayı hariç zamları 14,05. Memur ve memur emeklilerinin de biliyorsunuz toplu sözleşmeye göre oluyor. Enflasyon farkı var. Onların geçen dönem yüzde 7 toplu sözleşmeye göre zamları olduğu için ocakta da yüzde 8 olduğu için onların zam oranları da yüzde 15,11.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal