Enerjide Fiyat Krizi: Rekor Avrupa’da

Avrupa’da enerji krizi yaşanıyor. Yaşanılan kriz ile birlikte doğalgaz ve elektrikte fiyatları her geçen gün artıyor.

18.09.2021-09:39 - (Son Güncelleme: 18.09.2021-09:43) Enerjide Fiyat Krizi: Rekor Avrupa’da

Avrupa’da kriz kapıya dayandı. Yaşanılan enerji krizi ile birlikte doğalgaz ve elektrikte fiyatları her geçen gün artıyor. Elektrik ve doğalgaz enerjisini yoğun olarak kullanan büyük fabrikalar ödeme güçlüğü çektiği için kapılarına kilit vurmaya başladı.

AVRUPA’DA REKOR KIRILIYOR TÜRKİYE’DE İSE HALA UCUZ

Enerjide fiyat krizi Avrupa’yı kasıp kavururken, Türkiye’de ise hâlâ elektrik ve gaz fiyatları dünya ortalamalarının altında yer alıyor. Avrupa’da yaşanılan enerji krizi ile birlikte doğalgaz ve elektrikte fiyatları her geçen gün artıyor. Elektrik ve doğalgaz enerjisini yoğun olarak kullanan büyük fabrikalar ödeme güçlüğü çektiği için kapılarına kilit vurmaya başladı. Avrupa’da tüketim artıyor fakat boru hatlarından gelen gaz yetmiyor. Bu durumda fiyatlarda maliyet baskısının artmasına neden olabilir. Sabah Gazetesi’nin haberine göre enerji krizi yüzünden gübre fabrikalarının ardından çelik üreticileri de zorda kalmaya başladı. Hükümetler eylem planları hazırlıyor. Doğalgazda arz sıkıntısı, depolarda ortalamanın altına düşülmesi, yaşanılan iklim krizi gibi etkenler enerji üretiminde fiyatların artmasına neden oldu. Tüm bunlara Koronavirüs salgını da eklenince durum daha da kötüye gitmeye başladı. Enerji krizinde rekor ise Avrupa ülkelerinde. Aynı zamanda İngiltere’de de enerji üretimi yoğun sektörlerde fabrikalar kepenk indirmeye başladı.

İNGİLTERE ENERJİ KRİZİ YÜZÜNDEN KÖMÜRE YÖNELDİ

İngiltere’de de enerji krizinin kapıya dayanmasıyla iklim krizini daha da tetikleyecek bir adım atıp kömüre yönelmiş durumda. Doğalgazdaki maliyet baskısından dolayı kömürden elektrik üretimine talebin artmasıyla bu seferde kömür fiyatları tavan yaptı.

 KÖMÜR FİYATLARI TAVAN YAPTI

Avrupa’da enerji krizi yaşanıyor. Yaşanılan kriz ile birlikte doğalgaz ve elektrikte fiyatları her geçen gün artıyor. Bu sefer kriz yaşayan Avrupa ülkeleri kömüre rağbet göstermeye başladı bu da kömür fiyatlarının tavan yapmasına neden oldu. Kömür kullanımı yaydığı zararlı gazlardan dolayı iklim krizinin daha da tetiklenmesine yol açıyor.

NEDEN ARTIYOR?

Doğalgaz ürerimindi fiyatların artmasının nedeni ise mevsimsel olmayan soğuk hava koşulları yani iklim krizi, Avrupa'nın depodaki gazının ortalamanın altına düşmesi, güçlü emtia ve karbon fiyatları, düşük rüzgâr üretimi, Rusya'nın Avrupa'ya boruyla gelen doğalgazının azalması, ABD'deki Ida Kasırgası gibi etkenler enerji üretiminde fiyatların tavan yapmasına neden olmuş durumda.

ÜLKELER ENERJİDE FİYAT KRİZİNİ ÇÖZMEK İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLIYORLAR

İspanya’nın eylem planına göre elektrik vergileri geçici olarak yüzde 0.5'e düşürülüyor. Enerji şirketleri kârından 2.6 milyar euro tüketicilere kanalize etmeyi hedefliyor. Yunanistan’ın eylem planına göre düşük gelirli haneler için tek seferlik bir ödeme ve ayrıca nüfusun yüzde 70'i tarafından kullanılan ilk 300 kilovatsaat için aylık 9 euro sübvansiyon düşünülüyor. İtayla’da krizi durdurmak için Faturaları azaltmak için yaz boyunca sisteme 1.2 milyar euro enjekte etti, faturalandırma sistemi değiştirecek. Fransa’nın eylem planına göre ise vatandaşlarına enerji faturalarını ödemek için 580 milyon euro verecek.

TÜRKİYE’DE SIKINTI YAŞANMASI BEKLENMİYOR

Türkiye’de ise durum biraz daha iyi enerji analistleri, önümüzdeki kış aylarında Türkiye'de arz sıkıntısı yaşanmasını beklemiyor. Şu anda Türkiye'ye Rusya, İran ve Azerbaycan'dan boru hatlarıyla yıllık 36 milyar metreküp gaz geliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal