Enerji piyasasında son durum ne? Uzman isim açıkladı: Kömürün fiyatı 500 doları aştı

Rusya Ukrayna savaşı her sektöre darbe indirmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük kömür üreticisi ülkeleri arasında yer alan Rusya'nın savaşa girmesiyle piyasalarda tedarik endişesi fiyatları negatif bağlamda etkiledi.

07.03.2022-17:33 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-17:47) Enerji piyasasında son durum ne? Uzman isim açıkladı: Kömürün fiyatı 500 doları aştı

Geçen senenin aynı zamanlarında 106 dolar seviyelerinde seyreden kömürün ton fiyatı bugün 500 doları geçerek tarihi bir rekora imza attı.

25 Şubat'ta 170 dolar olarak hesaplanan kömür fiyatlarının son 10 günde yaklaşık 3 katına, son bir yılda ise tam tamına 5 katına çıkması başta uzmanlar olmak üzere birçok vatandaşın dikkatini çekti.

Ukrayna'daki savaş insanları olumsuz etkiliyor

Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) de üyesi olarak yer aldığı Brüksel merkezli Avrupa Kömür ve Linyit Birliği'nin (EURACOAL) Genel Sekreteri Brian Ricketts, kömür piyasalarında son duruma ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Kömür fiyatlarının rekor seviyeye çıkmasının başlıca sebebinin Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal hareketinin olduğuna işaret eden Ricketts, "Ukrayna'da tam bir felaket yaşanıyor. Burada bir savaş var. Bu savaş, insanların geleceğe yönelik beklentilerini, görüşlerini ve eylemlerini olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Enerji piyasasında artış sürecek mi? Uzman isim açıkladı: Kömürün fiyatı 500 doları aştı

Ricketts, kömür fiyatlarının tarihi zirveleri de aştığının altını çizerek, "Kömür hiç bu seviyelerde olmamıştı. Bu seviye tarihi zirvelerin de kat ve kat üzerinde." şeklinde konuştu.

Kömür fiyatlarının savaşa tepki olarak artış gösterdiğini aktaran Ricketts, "Burada piyasa dinamiklerinden bahsetmek tamamen anlamsız. Kömür fiyatları azalacak, 400 dolar seviyelerinde kalamaz.” dedi.

Rusya'nın kömürdeki payı yüzde 75

Ricketts, Avrupa kömür piyasalarında Rusya'nın çok önemli rolü olduğuna işaret ederek, Almanya'nın buhar ve taş kömürünün 4'te 3'ünü Rusya'dan ithal ettiğini belirtti. Henüz Rus kömürüne yönelik bir yaptırım kararı olmadığını ifade eden Ricketts, buna rağmen şirketlerin Rusya'dan sağlanan bütün emtiaları elden çıkarmak için çabaladığını anlattı.

Ricketts enerji emtiaları arasında bağlantı olduğunu belirterek, "Kömür, gaz fiyatlarını; gaz fiyatları da petrolü takip etme yönelimi gösterir. Enerji emtiaları arasında yakın bir bağlantı vardır.” dedi. Ricketts, Rus kömüründe olası bir kesinti yaşanması halinde Avrupa'nın bu ihtiyacı için uzun yıllar kömür tedarik etmediği ülkeleri tercih edebileceğini söyledi.

Avrupa'nın önünde olan seçeneklerin Avustralya, Endonezya, ABD, Kolombiya, Güney Afrika gibi ülkelerden kömür tedarik etmek olduğunu ifade eden Brian Ricketts, "Burada mesele bu tedarikçilerin hangisi Rusya'dan aldığımız 50 milyon ton kömürün yerine geçmeye yeterli olacağıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal