Enerji fiyatlarında artış devam edecek mi? Emtia piyasasında her geçen gün rekor kırılıyor!

Artan enerji maliyetleri özellikle buğday fiyatlarındaki yükselişleri hızlandırırken, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle uygulanan yaptırımlar tahıl piyasasındaki belirsizlikleri her geçen gün artırıyor.

07.03.2022-14:53 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-15:03) Enerji fiyatlarında artış devam edecek mi? Emtia piyasasında her geçen gün rekor kırılıyor!

Rusya-Ukrayna savaşı ve yükselen enerji fiyatlarının emtia fiyatlarının rekor üstüne rekor kırmasına yol açıyor.

Rusya'nın enerji, tarım emtiaları ve metallerin üretimini üstlenmesi, başlayan işgal ve ardından başka bir boyut kazanan savaşla birlikte her geçen gün artan yaptırımların verdiği güçle emtia fiyatlarında yükselişin sürmesine neden oluyor.

Emtiaya dair endişe her geçen gün artıyor

Özellikle tarım, emtia fiyatlarında durdurulamayan yükseliş gündemin merkezine yerleşti. Yeni haftanın açılışında petrol fiyatlarındaki yükseliş de giderek ivme kazandı.

Konunun uzmanları, arza yönelik tedirginliklerin artması ve ihracatın durma noktasına gelmesiyle birlikte emtia piyasasına ilişkin endişelerin günden güne arttığını söyledi.

Yükselen enerji maliyetleri özellikle buğday fiyatlarındaki artışları yakından ilgilendirirken, Rusya-Ukrayna savaşı ve bu kapsamda giderek sertleşen yaptırımlar da tahıl piyasasındaki belirsizliklerin önünü açtı.

Buğday, geçen hafta Chicago Ticaret Borsası'nda haftalık bazda yüzde 40,6 artarak 12,09 dolara çıkarak 14 yılın zirvesine ulaştı. Buğday, bugün ise 12,45 dolarla Mart 2008'den bu yana çıktığı en yüksek seviyeyi gördü.

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören bir diğer ürün soya fasulyesi haftalık bazda yüzde 4,6 ve New York Ticaret Borsası'nda işlem gören şeker de yüzde 10,1 arttı.

Geçen hafta Chicago Ticaret Borsası'nda 7,82 dolarla Eylül 2012'den itibaren en yüksek seviyeye ulaşan mısırın fiyatı, haftalık bazda da yüzde 14,8 oranında artış gösterdi.

Brent petrol haftalık bazda yüzde 23,8 kazanç elde etti

ABD'nin Rusya petrolü, sıvılaştırılmış doğal gazı ve petrokimya ürünlerini de yasaklayacağına yönelik yasa tasarısının oluşturulması ve tedarik endişelerinin yaşanmasıyla varil fiyatı 118,4 dolarla Şubat 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gören Brent petrol, haftalık bazda yüzde 23,8 yükseliş gösterdi.

Brent petrolün varil fiyatındaki yükseliş yeni haftanın ilk gününde de ivme kazandı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının arzı daraltacağı telaşıyla uluslararası piyasalarda 130 doların üzerini gören Brent petrolün varil fiyatı, 127 dolar seviyelerinde denge noktasını buldu. Bununla beraber New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz da haftalık bazda yüzde 10 arttı.

Geçen hafta yüzde 4,26 değer kazancıyla bin 968,8 dolara çıkan altının ons fiyatı, 24 Ağustos 2020'den itibaren en yüksek haftalık kapanışa imza attı. Ons altın, bugün Asya piyasalarında 2 bin dolara ulaşmasının ardından şu sıralarda bin 980 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Metalde yarış hız kesmiyor

Haftayı yüzde 6,3 yükselişle tamamlayan bakırın libresi, Comex vadeli piyasasında 4 bin 949 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Nikel fiyatları, Mart 2008'den bu yana ilk defa 14 dolar sınırına yükseldi. Çinko bin 861 dolarla Mayıs 2007'den bu yana çıktığı en yüksek seviyeye ulaştı.

Haftalık bazda nikel fiyatları yüzde 17 ve çinko fiyatları yüzde 11,9 oranında yükseldi. Geçtiğimiz hafta alüminyum yüzde 12,3, paladyum yüzde 24,7 ve platin de yüzde 5,4 artış gösterdi.

Bakırın libresi bugün 5 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Paladyum da bugün 3.175,50 dolarla tarihi zirveyi gördü. Bugün nikel 17,3934 dolarla Haziran 2007, çinko da 1,9066 dolarla Ocak 2007'den bu zamana en yüksek seviyesini test etti.

Kahve üzerindeki baskı sürüyor

Emtia piyasasında ardı ardına ralliler yaşanmasına karşın kahve üzerindeki satış baskısı da iyice derinleşiyor. New York Ticaret Borsası'nda işlem gören kahvenin değeri, geçen hafta yüzde 6,1 düştü.

Kahve, emtia piyasasında geçen yılın en fazla kazandıran ürünlerinden biri olmasına rağmen bu yıl yatırımcısını henüz sevindiremedi. Üç haftayı üst üste düşüşle kapatan kahve, geçen hafta sert yükselişlerin yaşandığı emtia piyasasında azalış kaydetti.

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle ekonomik büyümeye yönelik endişeler kahve fiyatlarında değer kaybına sebep olurken, dünyanın önde gelen merkez bankalarının "şahin" açıklamaları da kahve fiyatları üzerindeki satış baskısını destekleyen başka bir etken olarak öne çıktı. Küresel bazda kahve ihracatının azalması da kahve fiyatlarını negatif yönde etkiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal