En uzun gece ne zaman, hangi tarih? 21 Aralık ekinoksu nedir, özellikleri neler?

Aralık ayının ortalarına doğru gelinirken kış gündönümü hakkındaki araştırmalar sürüyor. En uzun gece olarak bilinen 21 Aralık’ta ne olacağı merak konusu. Peki En uzun gece ne zaman, hangi tarih? 21 Aralık ekinoksu nedir, özellikleri neler? İşte konu hakkında merak edilenler…

12.12.2023-16:33 - (Son Güncelleme: 12.12.2023-16:33) En uzun gece ne zaman, hangi tarih? 21 Aralık ekinoksu nedir, özellikleri neler?

Kış mevsiminin ortalarında gerçekleşen en uzun gece hakkında yapılan araştırmalar arttı. Kuzey yarımkürede kış dönümü olarak da bilinen 21 Aralık ekinoksu özellikleri merak ediliyor. En uzun gecenin olacağı gün ve sonrasında neler yaşanacağı da insanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki En uzun gece Ne Zaman, hangi tarih? 21 Aralık ekinoksu Nedir, özellikleri neler?

En uzun gece ne zaman?

Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an Kuzey yarımkürede yılın en uzun gecesi yani 21 Aralık günüdür. 21 Aralık günü Kuzey Yarım Küre'de günler uzamaya, Güney Yarım Küre'de kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde Kuzey Yarım Küre'de kışın, Güney Yarım Küre'de yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney Yarım Küre'de en uzun gündüz , Kuzey Yarım Küre'de en uzun gece yaşanır.

En Uzun Gece Ne Zaman

21 Aralık’ta ne olacak?

21 Aralık'ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesiyle şu olaylar gerçekleşir:

Güneş ışınları Güney Yarım Küre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarım Küre'ye en eğik açılarla gelir.

Üzerinden Oğlak Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya'nın en sıcak yerleridir.

Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi'dir.

En uzun gece hangi ilde yaşanacak?

Kuzey Yarım Kürede Oğlak Dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık’ta en uzun gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.

Ekinoks ve gündönümü tarihleri 

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal