En pratik ve lezzetli aşure nasıl yapılır? Aşure ayına özel damaklarda hayranlık bırakan kolay tarif

İslam dünyasının önem verdiği zamanlardan birisi olan Muharrem ayı 2 gün sonra başlayacak. Muharrem ayının simgesi olan aşurenin nasıl yapıldığı ise bir çok insanın merak konusu oldu. Peki En pratik ve lezzetli aşure nasıl yapılır? İşte aşure ayına özel damaklarda hayranlık bırakan kolay tarif...

28.07.2022-15:37 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-15:37)

Müslümanların heyecanla beklediği 2022 Muharrem ayı 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü itibariyle başlayacak. Muharrem ayının 10. gününde gerçekleşecek olan Aşure gününde ise geçmişi Hz. Nuh’a kadar uzanan aşure hazırlanacak. En güzel, lezzetli ve pratik aşure tarifini öğrenmek isteyenler ise internet üzerinden bu konu hakkında yoğun araştırmalarına devam ediyor. Peki En pratik ve lezzetli aşure nasıl yapılır?

En pratik ve lezzetli aşure nasıl yapılır?

Aşure ayına özel damaklarda hayranlık bırakan kolay tarif ve gerekli malzemeler şu şekilde:

Aşure nasıl yapılır

Aşure malzemeleri

(15 kaselik)

2 su bardağı aşurelik buğday

2 yemek kaşığı pirinç

2 su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı haşlanmış fasulye

150 gram kuru kayısı

150 gram kuru incir

150 gram kuru üzüm

Yarım su bardağı fındık

2 litre su (buğdayların pişmesi için)

4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)

1 tatlı kaşığı karanfil

1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)

1,5 su bardağı sıcak süt

3 su bardağı toz şeker

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

Aşure tarifi

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. 

Buğdayı yıkadıktan sonra tencereye alın. Üzerine kaynar su ekledikten sonra 10 dakika kadar kaynatın. Çıkan sarı suyu bir kaç defa süzün. Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatın. Akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. 

Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın. Ardından doğradığınız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bekletin.

Arada gerektikçe sıcak su ekleyin. Suyu azalan buğdaylarınıza biraz daha sıcak su ekleyin.

Yaklaşık 50 dk kadar kaynattığınız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük halde doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyin ve 15 dk kaynatın.

Küçük bir cezve içerisinde karanfil alın ve suyu da ekleyerek 10 dk kadar kaynamaya bırakın.

Bu sırada suyu azalan buğdayların üzerine tekrar sıcak su ilave edin.

Son olarak süzgeçten geçirdiğiniz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyin ve 15-20 dk kaynatın.

Hazırladığınız aşureyi cam kaselere bölüştürün. Bu ölçüler ile 15 kase kadar aşure elde edilir.

Aşure kaselerde soğumak üzereyken üzerine fındık, fıstık, ceviz, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar tanesiyle süsleyebilirsiniz.

Aşureyi pişirmek için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta aşurenin kısık ateşte yavaşça pişmesidir. 

Kürşat Muratcan Kılıç.
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal