Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayında yapılacak ibadetler neler? İşte detaylar…

Aşure gününün de içerisinde gerçekleştiği Muharrem ayının ne zaman başladığı sorusu müslümanların gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Peki Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayında yapılacak ibadetler neler? İşte detaylar…

28.07.2022-15:25 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-15:25) Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayında yapılacak ibadetler neler? İşte detaylar…

Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayı 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü itibariyle başlıyor. İslam dünyasının önemli zamanlarından birisi olan Muharrem ayının 10. gününde ise aşure günü gerçekleşiyor. Aşure günü, Miladi takvime göre 8 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşecek. Müslümanlar için diğer 3 aylar kadar önemli olan Muharrem ayında yapılabilecek ibadetleri öğrenmek isteyenler arama motorları üzerinden araştırma yapmaya devam ediyor. 

Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

Muharrem ayı 2022 senesinde 30 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. Muharrem ayının ilk günü aynı zamanda Hicri takvimin de ilk günüdür. Muharrem ayının 10. gününde aşure günü gerçekleşmektedir. Aşure günü ise 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü gerçekleşecek. 

muharrem ayı

Muharrem ayında yapılacak ibadetler neler? 

Muharrem ayına özel yapılacak bir ibadet şekli yoktur. Dini kaynaklarda da Muharrem ayında özel bir ibadet şeklinin olduğuna dair herhangi bir söz yer almamaktadır. Dolayısıyla Muharrem ayında ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen müslümanlar namaz ibadetleri, Kur’an okumalarını, zikir ve salavat gibi diğer ibadetlerini gerçekleştirebilirler. 

Peygamber Efendimiz, Muharrem ayındaki orucun faziletinin Ramazan ayında tutulacak orucun dışında en faziletli oruç olduğunu söylemiştir. Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl, 6) 

Muharrem ayının onuncu gününe de, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ diye sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, ‘Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.” (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm 127; Ebû Dâvûd, Savm, 65)

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570). Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.

Muharrem ayında oruç tutmak ne anlama gelir?

Kelime anlamı olarak ‘’Hürmet edilen’’ demek olan Muharrem ayı, Hz. Muhammed tarafından Allah’ın ayı olarak ilan edilmiştir. Peygamber efendimiz bir rivayetinde  şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal