29.10.2021-10:14 (Son Güncelleme:29.10.2021-11:58)


1

CUMHURİYETİN 10. YIL KUTLAMALARI

CUMHURİYETİN 10. YIL KUTLAMALARI

Cumhuriyetin ilk yıllarında, kutlamalar daha çok yenik düştüğü savaştan sonra tekrar küllerinden doğan bir milleti konu alıyordu. Kutlamalar tek günlük kutlamalar şeklinde yapılıyordu. Akşam Cumhuriyet Baloları düzenlenip kutlamalar biterdi. İlk büyük kutlama, cumhuriyetin 10. yılı olan 1933'te gerçekleşti.



2

Cumhuriyetimizin 10. yılı dolasıyla 29 Ekim kutlamaları ilk defa bu kadar görkemli gerçekleşmişti. On yıl gibi kısa sürede kentleşen, ekonomik ve sosyal açıdan gelişen yeni cumhuriyetin reformları görkemli şekilde kutlanmıştı. 10. yıl kutlamaları vatanın birçok yerinde 3 gün sürdü, yapılan kutlamaların gerçekleştiği yerlere cumhuriyet meydanı adı konuldu. İlk defa bir tören kameraya alındı ve Rus yönetmenler tarafından Ankara'nın günlük hayatı ve kutlamalar belgesel haline getirildi.



3

Onuncu yıl için Mustafa Kemal Atatürk, Ankara'da Cumhuriyet Meydanı'nda 10. yıl nutkunu okudu. Ne Mutlu Türküm Diyene sözüyle insanları karşılayan Kemal Paşa, bu sırada videoya alındı. Cumhuriyetin 10. yılı için vatanın birçok yerine Cumhuriyet Taşı dikildi. Kutlamalarda her yere Cumhuriyet takları takıldı.



4

ONUNCU YIL MARŞI

ONUNCU YIL MARŞI

Faruk Nafız Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar tarafından yazılan ve Cemal Reşit Rey tarafından 1933 yılında bestelenen 10. yıl marşı, açılan yarışma sonucunda seçilmiştir. İşte Onuncu Yıl marşı: Çıktık açık alınla on yılda her savaştan; On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan; Başta bütün dünyanın saydığı başkumandan, Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Bir hızda kötülüğü, geriliği boğarız, Karanlığın üstüne güneş gibi doğarız.



5

Türk'üz, bütün başlardan üstün olan başlarız; Tarihten önce vardık, tarihten sonra varız. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Çizerek kanımızla öz yurdun hartasını, Dindirdik memleketin yıllar süren yasını; Bütünledik her yönden istiklâl kavgasını... Bütün dünya öğrendi Türklüğü saymasını! Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Örnektir milletlere açtığımız yeni iz; İmtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz: Uyduk görüşte bilgi, gidişte ülküye biz. Tersine dönse dünya yolumuzdan dönmeyiz. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR