Emzirme Parası Ne Kadar?

2022 yılı için SGK tarafından vatandaşlara verilen prim ve ödeneklerin miktarları da artmış oldu. Peki, emzirme ödeneği ne kadar, kaç TL oldu? Kimler emzirme ödeneği alabilir? İşte emzirme ödeneği ile ilgili tüm detaylar...

02.06.2021-17:08 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-16:30)

Çin'de başlayıp çok hızlı bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını belki de en çok yeni bebek sahibi olan aileleri etkisi altına aldı. Devlet ailelere destek olması için pek çok yardımda bulunurken, bu yardımlardan birisi de annelere verilmeye devam eden emzirme parasıdır. Emzirme parası 2015 yılından bu güne şartları yerine getiren ailelere verilmektedir. Emzirme parası başvurusunda bulunmak için T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bazı şartları olmaktadır. Haberimiz içerisinde bütün detayları bulabilirsiniz...

EMZİRME PARASI NE KADAR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, sigortalı kadınlara ya da erkeğin sigortalı olmayan eşine ödenmekte olan emzirme ödeneğinin 2022 yılındaki tutarı yükseltildi. Sosyal Sigortalar Kurumu yayımlamış olduğu genelgeyle emzirme ödeneği ya da halk arasında daha çok bilindiği adıyla emzirme parası 2022 yılında 316 TL olarak kabul edildi.

EMZİRME PARASINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Anne adayları doğumu yapmalarının sonrasında doğum raporunun sisteme düşmesi ile birlikte emzirme parasına başvuruda bulunabilirler. Başvurunun sonrasında emzirme parası annelerin, belirtmiş oldukları banka hesaplarına devlet tarafından yatırılmaktadır. Başvuru şartı için ya annenin ya da babanın Bağ-kur'lu olması lazımdır. Emzirme parası başvuruları ikamet ettiğiniz il ya da ilçede bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yapılmaktadır. Bununla birlikte ailelerin başvuruyu bizzat kendilerinin yapması gerekmektedir. Bizzat yapılan başvuruya kimlik ve doğum belgesi ile birlikte başvurma işleminin ardından, 15 gün içerisinde başvurunuzun sonucu hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.

emzirme parası

EMZİRME PARASI İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKİR?

Daha önceleri anneler emzirme ödeneğine başvurmak için dilekçe ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru gerçekleştiriliyordu. T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinden alınan bilgiye göre dilekçe verme şartı ortadan kaldırıldı. Bu neticede artık emzirme ödeneği sistem içerisinde görülen emzirme ödeneği raporuna istinaden otomatik olacak şekilde ödenmektedir.

EMZİRME PARASI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Öncelikle doğumun canlı gerçekleşmesi şartı bulunmaktadır.

Doğum yapan annenin sigortalı olmaması halinde sigortalı olan eşine emzirme parası verilebilmesi için (4/a lı) çalışan sigortalı kişiler için, doğum tarihinden önceki bir yıl içinde en az olacak şekilde 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması gerekiyor

Kendi adına ve hesabına (4/b li) çalışan sigortalı kişiler için, doğum tarihinden önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve bununla birlikte de genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime dair her türlü borçlarının ödenmiş olması şartı gözetilmektedir.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan, sigortalılığı sona eren kişilerin, bu tarihten başlamak ile birlikte 300 gün içinde çocukları doğduğu takdirde, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içerisinde en az olacak şekilde 120 gün prim ödenmiş olması şartı ile emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal