Emmanuel Macron: 'Laiklik Kimseyi Öldürmedi'

Fransa sömürgesi altında Cezayir senelerce zulüm çekti. Bunları yapan kendi ülkesi değilmiş gibi Fransa Cumhurbaşkanı Macron hayret verici bir paylaşım yaptı. Macron, paylaşımında 'Laiklik kimseyi öldürmedi' ifadelerini kullandı.

01.11.2020-12:38 - (Son Güncelleme: 01.11.2020-14:01) Emmanuel Macron: 'Laiklik Kimseyi Öldürmedi'

Cezayir resmi haber ajansına açıklamada bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı Müsteşarı Abdulmecid Şeyhi, Fransa tarafının, sömürge zamanı arşivlerini Cezayir'e geri vermesi hususunda engel olduğunu dile getirdi.

Şeyhi; Fransa, Cezayir'de yapılan katliamlarını yaptıktan sonra, katledilen Cezayirlilerin kemiklerinin çoğunun, sabun yapımı ve şeker filtrelemede kullanılmak için Marsilya'ya götürüldüğünü söyledi.

Sömürgeciliğin Cezayir'i ardından da başka kolonilerde, bilhassa da Fransız toplumunun öncü isimlerinin içinde olduğu kölelik ticaretinden rahatsız, Afrika sömürgelerinde gerçekleştirdiği canice uygulamalar için esas bir deneme alanı haline getirdiğini söyleyen Şeyhi, bu yapılan eziyetlerin hepsinin arşivde belgelendiğinin altını çizdi.

Şeyhi, Fransa'nın insan haklarına saygı ile demokrasi üzerine kurulmuş uygar bir ülke olduğu doğrultusundaki görünümünün bu arşivlerle yıkılacağı telaşını yaşadığını belirtti.

MACRON'DAN KENDİYLE ÇELİŞEN PAYLAŞIM

Emmanuel Macron sosyal medya hesabı üzerinden (twitter) şu ifadeleri paylaştı:

'Laiklik kimseyi öldürmedi.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal