Segregasyon Nedir?

Segregasyon nedir? Segregasyon neden oluşur? Segregasyon nasıl önlenir?

05.05.2018-16:40 - (Son Güncelleme: 05.05.2018-16:28) Segregasyon Nedir?
SEGREGASYON NEDİR?

Segregasyon kelimesinin karşılığı ayrışmadır. Betonun içersinde bulunan ince ve kaba malzemenin birbirinden farklı olarak dağılmasıdır. Bu durum betonda homojen yapıyı engellediği için dayanıksızlığa yol açar.

SEGREGASYON NEDEN OLUŞUR?

İşlenebilirliği yüksek, akışkan taze beton eğimli bir olukla boşaltılıyor ise harç ve iri agrega basit bir şekilde ayrışabilir.

Bu sebeple betonun 50 cm’den fazla yükseklikten dökümü durumunda mutlaka önlem almak gerekmektedir. Ayrışmaya engel olmak adına aşırı vibrasyondan uzak durulmalıdır. Vibratör betona düşey yönde daldırılarak yavaş bir biçimde yukarı çekilir. Beton üst yüzeyinde ince bir çimento hamuru tabakası oluştuğunda vibrasyon işlemi bitirilir. Kalıplara vibratörün demir ucu kesinlikle temas etmemelidir.

Yüksekten dökülen betonda segregasyon oluşur. Bunun sebebi, iri çakılların ince çakıllara oranla daha çabuk düşmesidir. Şişleme ya da vibratör uygulamasının çok az veya aşırı fazla yapılması durumu segregasyona sebep olur. Betonun slump değeri yüksek olmamalıdır. Slump değeri yüksek olan akışkan beton segregasyona yol açar. Paspayının az bırakılması veya hiç bırakılmaması segregasyonu oluşturan nedenlerden biridir. Donatıların çok sık olması halinde vibrasyon uygun yapılamayacağından yine segregasyon oluşabilir. Kalıbın geçirimsiz boşlukta olmaması da segregasyon sebeplerinden biridir.

SEGREGASYON NASIL ÖNLENİR?

Agrega gradasyonu (dane büyüklüğüne göre dağılım oranı) doğru tercih edilmelidir. Beton özenle dökülmeli ve vibrasyon uygun şekilde yapılmalıdır. Beton yüksekten dökülmemelidir. Mesela kolon betonu döküldüğü esnada, pompa hortumu kalıbın içine alınarak daha alçak mesafeden dökülmelidir. 1.5 metreden fazla yüksekten dökülmemesi gerekir. Kesitte, özellikle birleşim alanlarında donatılar vibrasyon yapılamayacak kadar yoğunsa, akışkanlaştırıcı katkılar kullanılarak (su değil)  beton kıvamı ayarlanmalıdır. Kalıp montajı düzgün yapılarak, tabanda boşluklar bırakılmamalıdır. Paspayı gerekli aralıklarla atmak gerekir.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal