Metraj Nedir?

İnşaat işiyle ilgilenmek isteyen yatırımcıların arama motorlarında ilk aradıkları şey belkide metraj nedir sözcüğüdür. Eğer sizde metraj nedir diye merak ediyorsanız mutlaka metraj nedir yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

05.05.2018-16:27 - (Son Güncelleme: 05.05.2018-16:40) Metraj Nedir?

Metraj Nedir?

Metraj, bir inşaatı meydana getiren yapısal malzemelerin yapılması amacıyla kullanılacak malzeme ve yapılacak işlerin miktarlarının tespit edilmesi sonrasında her bir yapı elemanının ayrı ayrı ölçümü yapılması, bu ölçümlerin de daha sonra bir cetvele aktarılarak tüm yapıda çıkacak olan iş kalemleri miktarlarının detaylı olarak hesaplanması işlemine denir. Metraj; proje üzerinden de yapılabilir,

Metraj yaparken; iş kalemlerinin yani bir diğer adıyla iş pozlarının birimlerine göre gerekli ölçümler yapılır.

Uzunluk olarak ölçülmesi gereken bir iş varsa bu metre cinsinden tek boyut ölçülür.

Örnek verecek olursak 120 mm genişlikte alüminyum dilatasyon fugası yapılması işinin metre cinsinden metrajı yapılır ve fiyatlandırılması yapılır ki bu böyledir

Alan olarak ölçülmesi gereken işler varsa bu işler de eni ve boyu ölçülmek suretiyle önce çarpılır ve metrekare cinsinden alanın hesaplaması yapılarak fiyatlandırılır.

Örnek verecek olursak konu hakkında, Renksiz beton kiremitle çatı örtüsü yapılması işi metrekare olarak fiyatlandırması yapılır ve metrekare olarak metrajı yapılır.

Hacim olarak ölçülmesi gereken işler bulunuyorsa bunlarda eni, boyu ve yüksekliği ölçülür, bu 3 boyutun ölçümü çarpılarak metreküp cinsinden hacmi hesaplanır.

Ağırlık olarak ölçülmesi gereken işler ya tartılır ya da bir birim ağırlığı biliniyorsa ebatları ölçülerek birim ağırlığı ile çarpılması suretiyle mevcut ağırlığı bulunur.

Adet olarak ölçülmesi gereken işlerse tabi ki bir işlem gerektirmez bu sefer sayılarak ölçeriz.

Metraj; inşaat öncesi çıkacak olan maliyetin belirlenmesi amacıyla yapılır. İnşaat sırasında biten kısımların hakedişlerinin yapılması ve planlanması amacıyla da metraj yapılır ve istenmesi dahilinde işin sonunda kesin hesabının yapılması sırasında da yapılır.

Metraj çıkarmak nedir diye soracak olursanız cevabı çok basit. Öncelikle bu uzun ve meşakatli bir iştir. Bütçe çalışmalarına esas olacak yapının maliyetinin belirlenmesi amacıyla ve ayrıca yükleniciye ödenecek bedelin hesaplanmasını direk etkileyen iki bileşenden biri olmasından dolayı yüksek doğrulukla hesaplanmalıdır. Maliyet ve Hakedişi belirleyen diğer bileşen iş kalemlerinin birim fiyatlarıdır.  

Hafriyat metrajı (cros enkesit noktaları) 

Tesisat metrajı

Uygulamada yaygın olarak kullanılan metraj tipleri şunlardır;

Klasik metraj (adet, en, boy, yükseklik),

Demir metrajı (demir çapı, adet, boy,birim ağrılık),

Profil metrajı (adet,boy,birim ağırlık )

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal