Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

Dilatasyon Nedir

Gelişmiş yapı teknikleri, mühendislik çalışmaları ve ya bunlarla alakalı teknik konuları incelediğinizde, karşımıza dilatasyon nedir diye bir soru çıkabilir. İşte dilatasyon nedir diye sorduysanız cevabı burada.

05.05.2018-14:03 - (Son Güncelleme: 05.05.2018-14:01) Dilatasyon Nedir

Dilatasyon, yüksek katlı ve oturma alanı geniş olan yapılar inşa edilirken yapının oturduğu zeminde oluşan farklılıklar ve sıcaklık değişimlerinden ötürü meydana gelen genleşme ve kısalma hareketlerinin yapıya zarar vermesinin önüne geçmek amacıyla yapılarda bırakılan ince boşluklara verilen addır. Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda yapılar tasarlanırken tek bir blok şeklinde inşa edilmesi değil de iki, üç veya daha fazla ayrı bloklar olarak inşa edilir ve her blok arasına projenin gerektirdiği biçimde 5cm ile 15 cm arası ölçülerde boşluklar bırakılır. Bırakılacak olan boşluk miktarını zeminin cinsi ve farklılıkları ile yapının yüksekliğini hesaplayan inşaat mühendislerinin çalışması sonucu belirlenir.

Tüm malzemelerin ısı değişimlerine karşı direnç gösterdikleri farklı miktarlarda genleşme ve büzülme kapasiteleri vardır. Betonarme ve çelik yapılar da sıcaklık değişimi, yaz-kış ısı farklılıkları, gece-gündüz sıcaklık farklılıklarından ötürü genleşme ve kısalma durumu görülür. Bu sebeple geniş ve çok katlı yapılarda tasarım aşaması sırasında dilatasyon boşlukları bırakılır ki bu boşluklar daha sonra uygun dilatasyon profilleri ile kapatılır.

Proje üzerinde çalışan mühendislerin Dilatasyonu hesaplayarak, projeleri amacına daha uygun bir hale getirdiğini söylemek yanlış olmaz. Özellikle çelik yapılar ve içeriğinde metal bulunan yapıların, genleşme ve kısalma durumlarının çok hassas bir şekilde ölçülmesi büyük önem taşımaktadır. Bugün yapı teknikleri ve özellikle mimari çalışmaların son derece önemli sonuçlar ve yapılar ortaya koyduğu sistemlerde delitasyonun önemi bir kez daha anlamış oluyoruz.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal
Daha fazla içerik yok
;