Ataşman Nedir?

Ataşman Nedir? Ataşman defteri nedir? Ataşman defteri nasıl düzenlenir?

05.05.2018-14:45 - (Son Güncelleme: 05.05.2018-14:41) Ataşman Nedir?

ATAŞMAN NEDİR?

Ataşman, herhangi bir taşınmaz üzerinde gerçekleştirilecek projenin esas halinde olmayan işler nedeniyle inşaatın bitmesinin ardından görünmeyecek biçimde kapanan inşa kısımlarının şekil ve boyutlarını gösteren bilgiler anlamını taşır.

İhale aşamasında, pozlar belirlenir, metrajlar hesaplanır, keşif oluşturulur.  Fakat imalat aşamasında,  proje revizyonları olabilir, ön görülmeyen imalatlar olabilir, metrajlandırılamayacak bazı işler söz konusu olabilir. Bazı nedenler ile keşif ve proje dışı iş kalemleri ortaya çıkabilir. Hakedişte bu işleri ifade etmek adına kullanılan tüm dökümantasyon ve eklere “ataşman” adı verilir.

ATAŞMAN DEFTERİ NEDİR?

Ataşman defteri ise, plan ve projeleri olmayan işlere ilişkin imalatlara ait kroki, bilgi ve hesaplamalar ile tartı, ölçü tutanakları gibi konuların kaydedilmesi adına kontrollükçe imzalanarak yükleniciye verilen defteri anlamına gelir.

'Ataşman defteri nedir?' Sorusuna bağlı olarak ataşman defterine nelerin kaydedildiği de bulunuyor. Bir ataşman defterine kaydedilenler şu şekildedir;

İnşaat sırasında yapılan bazı yapı elemanlarından belirli bir zaman sonra gereksiz duruma gelen ve bu sebeple sökülüp atılan ya da beton veya toprak altında kalanların inşası ya da proje harici yaptırılan işler…

Röle deftere kaydedilen işlerden, plan ve projelerinde ölçülerinin tahkik ve kontrolü olanak dışı olan işler…

Tartı, yerinde ölçü, tespit ve benzeri tutanaklar

ATAŞMAN DEFTERİ NASIL DÜZENLENİR?

Ataşman defteri, ataşmanlara dayanarak kontrol mühendislerinin üç nüsha düzenlediği bir durumdur. Ataşman hesap sonuçları ise direkt olarak yeşil deftere aktarılır ve proje kapsamındaki işler ile birleştirilir.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.




DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal