İksa Nedir?

İksa nedir? İksa çeşitleri nelerdir?

05.05.2018-14:30 - (Son Güncelleme: 05.05.2018-13:57) İksa Nedir?

İKSA NEDİR?

Yapı kazılarında, yer altı suyu çıkmayan kuru zeminlerin, kendini tutamayıp kayma yapmasına karşı, kazı yüzlerini desteklemek için uygulanan sisteme iksa adı verilir.

İksa sistemlerinde amaç derin kazılarda komşu parseldeki toprakların kaymasını önleyerek binanın temelini sağlamlaştırmaktır.

İKSA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Bu sistemde basit kanallarda iksa, dar yapı çukurunda iksa ve geniş yapı çukurunda iksa olmak üzere üç farklı çeşit mevcuttur.

Dar yapı çukurunda iksa çeşitleri kendi bünyesinde, aralıklı düşey iksa, aralıklı yatay iksa, aralıksız düşey iksa,  aralıksız yatay iksa olmak üzere dört bölümde değerlendirilir. İksa elemanları içerisinde, kalas, kazık, payanda, yastık, destek dikmesi, destek gergisi ve destek kirişi yer almaktadır.

İksa uygulamasında öncelikle proje ortaya konur. Sonrasında ise kazık yerleri delme makineleri yoluyla yaklaşık 50 - 70 cm çapında delinmeye başlanır. Açılan çukurun içine kolon donatısına benzeyen birbirine bağlı demirler yerleştirilir ve üzerine beton dökülür. Kazıkların aralıkları ise temel başlangıç derinliklerine göre farklılık gösterir. Genel olarak kazıkların arası 100 cm boşluk ile inşa edilir.

Diğer iksa sistemleri içerisinde, mini kazık, fore kazık, kuyu perde, diyafram duvar, püskürtme beton uygulamaları, öngermeli ve pasif ankraj ve zemin çivisi yer almaktadır.

Fore kazık iksa sistemi ardışık şekilde inşa edilerek ortaya çıkarılır. Bu sayede perdenin yatay yer değiştirmesi ya da dönmesi engellenir. Perde duvar iksa sisteminde derin kazılarda kayma direnci yüksek zeminlerde kademe kazısı yapılarak kazı yüzeyine betonarme duvar inşa etme şeklidir.

Kuyu perde iksa sistemi ise bitişik yapılarda, eğimli arazilerde, forze kazık veya mini kazık iksa sistemlerinin yeterli olmadığı durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Püskürtme beton uygulamaları ise derin kazının yapılacağı bölgede kazı sonrası kazı yüzeyine hasır donatı yerleştirilir ve özel bir ekipmanla yüzey beton ile kaplanır.

İksa sistemleri, derin kazı çalışmalarında kazının güvenli biçimde yapılması, çalışma alanının güvenliğinin sağlanarak kazı alanı etrafındaki yaşam alanlarının güvenliğinin sağlanması adına gerçekleştirilen uygulamalardır.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal