Emeklinin, memur emeklisinin, dul ve yetimlerin zam farkı ne zaman yatırılacak? Gözler bu tarihe çevrildi, takvim belli oldu

Memur emeklisi, dul ve yetimin zam farkı için beklediği ödemeler ay sonunda yapılacak. Temmuz zammı ve enflasyon farkından dolayı oluşan zam farkının 28 Temmuz Perşembe günü yatırılacağı öğrenildi. 5 bin lira zamsız emekli aylığı alan bir memur emeklisinin hesabına 2 bin 85 lira zam farkı yatırılacağı bildirildi.

25.07.2022-12:16 - (Son Güncelleme: 25.07.2022-17:43)

Zam farkı ödemelerinde emeklinin istediği oluyor. Kurban bayramı öncesi ödemesi beklenilen fakat herhangi bir ödeme yapılmayan emeklilere ay sonunda ödeme yapılacak. 2 milyon 391 bin memur emeklisi, dul ve yetim temmuz zammı ile enflasyondan dolayı oluşan zam farkının 28 Temmuz Perşembe günü ödeneceği bildirildi.

Farkların ödeneceği tarih açıklandı

5510 sayılı Kanunun 4/1-(c) (Emekli Sandığı) bendi kapsamında malul, malul vazife malulu, emekli ve dul veya yetim aylığı alan 2 milyon 385 bin 799 kişinin 1 temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan fark tutarları, almakta oldukları banka ve PTT şubelerindeki hesaplarına 28 Temmuz tarihinde gönderilecektir. bu ödemeye göre; aylıklarını her ay alanlar , Temmuz ayı olmak üzere 1 aylık tutarında ücretlerini alacak. Fakat aylıklarını üçer aylık halinde alanlar üç gruba ayrılıyor. Grupta; Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde aylık alanlar, Temmuz ayı olmak üzere 1 aylık tutarında, Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde aylık alanlar TEmmuz ve Ağustos ayları olmak üzere 2 aylık tutarında, Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde aylık alnlar Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları olmak üzere 3 aylık tutarında, aylık farkı tahkkuk edilmiştir. Toplam fark ödemesinin tutarı ise 6 milyar 447 milyon 227 bin 858,02 TL'dir.

Zam farkı 2 bin 85 TL

Zam farkı 2 bin 85 TL

Temmuzun 1 ile 5'i arasında zam farkları emekli aylıklarını zamsız alan tüm memur emeklileri ile hak sahiplerine ödenecek. Örnek vererek açıklayacak olursak olursak Temmuz başında zamsız olarak 5 bin lira emekli aylığı alan bir memur emeklisi 2 bin 85 lira ile hesabına zam farkı yatırılacak. Memur, memur emeklileri ile eski SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş ve aylık ödemeleri birbirinden farklı tarihlerde yapılıyor. Devlet memurları maaşlarını ayın 15'inde alırken, memur emeklilieriyle dul ve yetimlerin ödemeleri her ay, 2 ayda bir ya da 3 ayda bir şeklinde olmak üzere toplam 3 farklı ödeme yöntemi ile gerçekleştiriliyor. Bu dönemlerde yapılan ödemelerde ise sicil numaralarına göre ayın 1'i ile 5'i arasında hesaplara ödeme yapılıyor. Eski ismi SSK ve Bağ-Kur olan işçi, çiftçi ve esnaf emeklilerinin aylıkları ise yine sicil numaralarına göre ayın 18' ile 24'ğ arasında 7 güne sığdırılarak ödeme yapılıyor. 

Bayram öncesinde başlandı

Bu yıl Kurban Bayramı nedeniyle memurların maaş ödemesi öne çekilip, 8 Temmuz'da yapıldı. Bu durumla birlikte memurlar bayram öncesinde yüzde 41.69'luk zam ve enflasyon farkının eklendiği yeni maaşlarına kavuştular. İşçi, çiftçi ve esnafın emekli aylıklarına da yüzde 42.35'lik TÜFE farkı eklenip 18 Temmuz'dan itibaren ödenilmeye başlanıldı. Zama bir tek mamur emeklileri kavuşamadı.     

 

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal