Emeklilerin beklediği haber gece yarısı geldi! Emekli maaşı en az 5.649 TL olacak

Maaşlarına zam yapılmasını bekleyen emeklilerin beklediği haber gece yarısı geldi. Söz konusu planlamalara göre emekli maaşı en az 5.649 TL olacak. Detaylar haberimizde...

14.05.2022-10:06 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-10:42) Emeklilerin beklediği haber gece yarısı geldi! Emekli maaşı en az 5.649 TL olacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde Nisan ayının enflasyon rakamlarını açıklamıştı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon Nisan ayında yüzde 7,25 artarken 2022 yılının başından bu yana toplamda 31,7 seviyesine yükseldi. Maaşlarına zam bekleyen memur ve memur emeklileri ise Temmuz ayında ne kadar zam alacaklarını öğrenmeye çalışıyor. Konu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den önemli açıklamalar geldi. Yapılan açıklamalara göre emekli maaşı en az 5.649 TL olabilir.

Emekli maaşı en az 5.649 TL olacak

Temmuz ayında yapılacak olan memur zammı konusunda bazı değerlendirmeler yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, Mayıs ve Haziran ayının enflasyon oranlarının Nisan ayı enflasyon oranıyla paralel olması halinde Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 40’ın üzerinde zam yapılacağını belirtti.

4 aylık enflasyon farkı ve yüzde 7’lik toplu sözleşme zammıyla beraber en düşük memur maaşının 8.467 TL, memur emeklisi maaşının ise 5.649 TL olacağını ifade eden Kaya ‘’Ancak aradan geçen 4 aylık sürede enflasyonda meydana gelen ciddi bir artış sonrası verilen zamlar eridi” ifadelerini kullandı. Temmuz ayında maaşlara yapılacak zammın yüzde 40’ın üzerinde olacağını tahmin ettiğini ifade eden Kaya ‘’İlk önce yılın 4 ayına bakacak olursak, en son Nisan aynı enflasyonu açıklandı ve yüzde 7,25 oldu. Toplamda ise yüzde 31,7’ye gelmiş olduk. Önümüzde 2 aylık enflasyon daha var. Bu kalan 2 aylık enflasyonda yüzde 7 seviyelerinde gelirse Temmuz ayında otomatik olarak yüzde 40 ile yüzde 43 arasında bir zam meydana çıkmış olacak. Memurlar, memur emeklileri, iş ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 40’ı aşan bir zam alacak. Fakat burada bir noktayı ayırmak gerekiyor. Memur ve memur emeklilerinde bir toplu sözleşme şartı var. Bu toplu sözleşmeden doğan yüzde 7’lik zamları şu an ceplerinde. Bunun üzerine enflasyon farkına bakılacak ve üzerine eklenecek.’’ sözlerine yer verdi.

Emeklilerin beklediği haber gece yarısı geldi! Emekli maaşı en az 5.649 TL olacak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından yola çıkarak asgari ücretlilere de Temmuz ayında zam yapılacağının sürpriz olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da duyurmuştu

Geçtiğimiz Pazartesi günü Kabine Toplantısı’nda alınan kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “İnşallah bugünkü ve bundan sonraki tüm sınamaları da 85 milyon hep birlikte aşarak bizden sonraki nesillere hak ettikleri Türkiye’ye bırakacağız. Hedeflerimize ulaşmakta bir el uzatımı mesafe kalmışken hayat pahalılığı ile vatandaşlarımızın zor günler geçirdiğini biliyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücündeki düşüşün farkındayız. Yılbaşında asgari ücretten işçi, memur, emekli maaşlarına kadar geniş alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle alım gücünü daha da iyileştireceğiz. Sadece geçtiğimiz ay milletimizin farklı kesimlerine sağladığımız sosyal desteklerin tamamı 5,3 milyar liradır.” ifadelerini kullanarak müjdeyi vermişti.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal