Emekli zammı ne kadar olacak? 2024 emekli maaşına ne kadar zam gelecek?

Emekli maaşına yapılacak olan zam vatandaşların gündemini meşgul ediyor. Enflasyon rakamlarının belirlenmesiyle yavaş yavaş şekillenen emekli maaş zammının yüzde kaç olacağı sorusu yakında ortaya çıkacak. Peki Emekli zammı ne kadar olacak? 2024 emekli maaşına ne kadar zam gelecek? İşte detaylar…

16.12.2023-12:42 - (Son Güncelleme: 16.12.2023-17:28)

Yeni yılın başlamasına kısa bir süre kala emekli maaşına yapılacak olan zam milyonlarca emeklinin gündemini meşgul ediyor. Yılda 2 defa yapılan emekli zammının şekillenmesi için önemli bir veri olan enflasyon rakamlarının sonuncusu Ocak ayının başında belli olacak. Dolayısıyla 2024 Emekli Maaşı ne kadar olacak sorusu yakında yanıt bulacak. Peki Emekli zammı ne kadar olacak? 2024 emekli maaşına ne kadar zam gelecek? 

5 aylık enflasyon fark belirlendi

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı Kasım ayı enflasyon rakamlarıyla beraber emekli maaşında etkili olan enflasyon verilerinin 5 aylık kısmı tamamlandı. TÜİK’e göre Kasım ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 61.9 olurken, 5 aylık enflasyon yüzde 33.65 olarak gerçekleşti.

Emekli Zammı

Emekli maaş zammı ne kadar olur?

Ekonomist Muhammet Bayram, "Son dönemlerde memur emeklilerine ne oranda zam yapıldıysa SSK ve Bağkur emeklilerine aynı oranda zam yapıldı. Ben bu dönemde SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 42-43'lük artış yapılacağını düşünüyorum. Ayrıca memur ve memur emeklilerine verilen yüzde 9’luk toplu sözleşme farkının da diğer emeklilere yansıtılacağını düşünüyorum. En düşük emekli maaşı yüzde 50’ye yakın bir seviyede gelecektir." dedi.

En düşük emekli maaşı kaç TL olur?

Ekonomist Muhammet Bayram, emekli zammı ile ilgili şunları söyledi; Şu anda en düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde. Sene başında 5 bin 500 TL’ydi, nisan ayında bir zam yapılmıştı. Temmuz ayında bir artış olmadı. Temmuz ayında emeklilere yüzde 25 artış yapılmıştı. 6 bin TL altında kök maaşa sahip olan kişilerin maaşlarında artış olmadı, zaten en düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesindeydi. Biz bu dönemde en az yüzde 50 artış olacağını düşünüyoruz. Yüzde 50’lik bir artışla 11 bin 250 TL seviyesine gelmesini bekliyorum. Bu en yüksek seviye olacaktır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal