Emekli zam oranı ne kadar olacak? 2024 Emekli maaşı zammı ne zaman belli olur? Emekli maaş zammı hesaplama tablosu

Emekli maaş zammı oranını belirleyecek olan enflasyon verilerinde 5 aylık rakamlar ortaya çıktı. Bu nedenle de emekli maaşına ne kadar zam yapılacak, emekli zam oranı yüzde kaç olur gibi sorular daha yoğun olarak sorgulanmaya başlandı. Peki Emekli zam oranı ne kadar olacak? 2024 Emekli maaşı zammı ne zaman belli olur? İşte emekli maaş zammı hesaplama tablosu…

05.12.2023-16:33 - (Son Güncelleme: 05.12.2023-16:33)

Milyonlarca emekli önümüzdeki ay kesin olarak belli olacak emekli maaş zammı oranı konusunda meraklı bekleyişini sürdürüyor. TÜİK’in Kasım ayı verilerini açıklaması sonrasında kesin zam oranının belli olması için sadece Aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olması kaldı. Emekli vatandaşlar ve yakınları hükümetin emekli zam oranını sürpriz bir kararla yukarı çekip çekmeyeceği konusunda da gelişmeleri takip ediyor. Peki Emekli zam oranı ne kadar olacak? 2024 Emekli maaşı zammı Ne Zaman belli olur? 

5 aylık enflasyon farkı ne kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti.

Emekli Maaş

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Temmuz'da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos'ta yüzde 9,09, Eylül'de yüzde 4,75, Ekim'de yüzde 3,43, Kasım'da ise yüzde 3,28 oldu. Tüm bunlarla beraber 5 aylık enflasyon rakamı da yüzde 33,66 olarak kayıtlara geçti.

Emekli maaş zammı yüzde kaç olur?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: İTO’nun enflasyon tahmini yüzde 3.79’du. TÜİK, 3.28 olarak bahsedildi. Yıllık yüzde 61.98, bir önceki yıllık artışımız 61.36’ydı. Bu 12 aylık kümülatiftir. Ücretlilerin toplamda hak etmiş olduğu yüzde 33.66’lık artışı SSK, Bağkur işçilerimiz ve memurlarımız almaya hak kazandı diyebiliriz.

En düşük emekli maaşı kök maaş ile eşitlenir mi?

Buna son ayın enflasyon rakamı eklenecek ve refah payı artışı yapılacak. Burada dikkat çeken nokta aralık ayında enflasyonun ne olacağı. Aralıkta geçen sene yüzde 3’ler seviyesinde seyretmişti. Yüzde 65 enflasyon tahmininin tutulacağı görülüyor. Belirlilik ortaya çıkacaktır.

Emekli Maaşı

Ücretlilerin şu anda hak etmiş olduğu yüzde 33.66’dır. TÜRK-İŞ’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması var. Kasım ayına ilişkindi TÜRK-İŞ Başkanı onun altına oturmayacağız, pazarlık rakamımız bu dedi.

Her kesime aynı zam gelir mi?

Her kesime aynı oranda bir zam uygulanacaktır. En düşük emekli maaşlarına daha yüksek oranda zam uygulaması söz konusu değildir. Kök maaşı en düşük emekli maaşının altında kalan kişilerin emekli maaşları, en düşük maaşa tamamlandığından dolayı bu kişiler, oransal olarak bakıldığında diğer emeklilerden daha yüksek oranda zam almaktadırlar. Ben tüm emeklilere aynı oranda zam yapılacağını, en düşük maaşlara ayrıca bir oranla zam yapılmayacağı kanaatindeyim.”

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal