Emekli olmayı bekleyenler dikkat! Bu şartları yerine getirenler 8 yıl daha erken emekli olabiliyor

Emeklilik konusu, birçok insanın gündeminde yer aldığından çoğu kişi özellikle bu konu dahilinde haberleri takip ediyor. Emeklilik konusu üzerinde sosyal medyada çıkan haberler ise emekli olmak isteyen vatandaşları heyecanlandırdı. Sosyal medyadaki haberlere göre şartları karşılayanlar 8 yıl daha erkenden emekli olma hakkı kazanabiliyor. İşte detaylar...

01.05.2022-14:55 - (Son Güncelleme: 01.05.2022-16:16) Emekli olmayı bekleyenler dikkat! Bu şartları yerine getirenler 8 yıl daha erken emekli olabiliyor

Emeklilik konusu birçok insanın gündeminde sıklıkla yer alan konulardan birisi. Emeklilik dahilinde çıkan her habere heyecanla yaklaşan emekli olmayı bekleyen vatandaşlara 8 yıl daha erken emekli olma müjdesi! Sosyal medya üzerindeki bazı haberlere göre emekli olmak isteyenler bazı şartları yerine getirmesi durumunda 8 yıl daha erken emekli olma hakkı kazanıyor.

Emekli olmak isteyen vatandaşlar ise bu şartların ne olduğunu merak ediyor.

Örneğin 2000 yılından önce dükkân açmış, fakat kayıt yaptırmamış bir kişi geçmişe dönük kaydını yaptırabilir. Bu sayede parasal imkansızlıklarından dolayı kayıt olamamış vatandaşlar geri dönük olarak borçlanma şansını elde ederek emeklerinin karşılığını alabilecek.

Birleştirme yapmak oldukça önemli

Birleştirme yapmak oldukça önemli

Emekli olmak için bir günün bile önemi oldukça fazladır. Bundan dolayı pek çok farklı iş kurumlarında ki hizmetlerini toplamaları gerekmektedir. Böylelikle çalışanlar bütün primlerini bir araya getirerek prim gün adetlerini doldurabilmektedir. Hatta şartları gerçekleştirebilen vatandaşların doğum ve askerlik günleri de borçlandırılarak prim gününe dahil edilebilir. Böylelikle çalışanların erkenden emekli olabilme şansları da doğmaktadır.

Hizmet birleştirme işlemleri çalışanlar için oldukça yararlıdır. Böylelikle emekli olacakları vakit alacakları maaşları yükseltme şansları da bulunmaktadır. Bu işlem için SGK kurumlarına müracaat etmek yeterlidir.

Emeklilik için oldukça önemli

Emeklilik için oldukça önemli

Emekli olacakların emekli maaşları ve emekli olacağı kurumun belirlenmesinde genellikle son 3 yıldır çalıştığı kurum büyük önem arz etmektedir. Bundan dolayı emekli olacağınız zaman yaklaştığında çalışılan kurumu değiştirmek ilerleyen zamanlarda yararlanabileceğiniz imkanları ve alacağınız maaşı olabildiğince etkileyecektir. Hizmet birleştirme işleminin yapılması bu durumda bir etkisi bulunmamaktadır.

Genellikle emekli sandığı olabildiğince iyi imkanlar sağlayan kurumlardan biridir. Daha sonraki senelerde prim kazancını daha yüksek tutmakta alacağınız maaşın da yükselmesini sağlamaktadır. SGK'ya bildirilen matrahın artmasıyla emekli olunacağından ikinci bir işte çalışıp ikinci bir prim yatırmak da seçeneler arasındadır.

SGK

Erken emekli olma şartları nedir?

9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar için emeklilik şartları biraz daha zorlaştı. Böylelikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. Prim gün adediyse 7000 günden başlayarak 7200 güne kadar çıkıyor. Fakat yine de kısmi emeklilik şansı bulunmaktadır. Yani çalışmayanlar için de bu kez döneme 4500 günle emeklilik sistemi giriyor.

Önceden 3600 gün olan prim adedi şartı 9 Eylül 1999 tarihinden sonra 4500 güne çıkıyor. Ayrıca 25 yıllık sigortalılık koşulu da bulunduruyor. Yaş koşuluysa kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oluyor.

Yani 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan biri kısmi emeklilik isterse ilk olarak 4500 günü doldurmak zorundadır. Sonrasında işe girdiği tarihten itibaren 25 sene geçmesi gerekiyor ve bu durumda kadınların 58, erkeklerin de 60 yaşına ulaşması gerekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal