Emekli maaşınızı 2 katına çıkarmanın altın kuralları!

SGK'lı olarak çalışan milyonlarca kişi biir an önce emekli olup emekli maaşı almanın hayalini kuruyor. Emeklilik hakkına sahip olanların ise çalışma süreleri ve prime esas kazançlarıyla birlikte alacakları emekli maaşının daha fazla olmasını sağlayan yeni yolar da bulunuyor. İşte, İşte, Emekli maaşınızı 2 katına çıkarmanın altın kuralları..

18.05.2022-19:20 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-19:20) Emekli maaşınızı 2 katına çıkarmanın altın kuralları!

Gelir kaygısı olmadan ilerleyen yaşlarını rahatça yaşamak isteyen çalışanlar, emeklilik için sunulan bazı şartları çalıştıkları süre içinde yerine getirmeleri gerekiyor. Çalışma süreleri ve prime esas olarak sağlanana emeklilik hakkında emekli maaşları SGK başlangıç tarihine bağlı olarak değişme gösteren hizmet süreleri, yaş haddi ve prim günü şartlarıyla sağlanıyor.

SGK kapsamında çalıştıkları süre boyunca alınan prim ödemeleri, emekli olan kişiye maaş olarak geri ödenir. Emekli maaşı hesaplamasında sadece prim değil dış etkenlerde hesaplanıyor. Bundan dolayı prim günü, hizmet süresi gibi çok sayıda faktör, maaşın tutarlarını belirleyebiliyor. Vatandaşlar birkaç uygulamayla kendi emekli maaşının miktarlarını da artırabiliyor. Peki emekli maaşınını daha fazla çıkarmak için ne yapmak gerekiyor?

Emekli maaşınızı 2 katına çıkarmanın altın kuralları!

Emekli maaşınızı 2 katına çıkarmanın altın kuralları!

Emekli maaşınıın beklenilenden daha yüksek olması için istenen ilk şart, primlerin maaş üzerinden ödenme işlemidir. Asgari ücret fazlasını alan çalışanların primlerini asgari ücret üzerinden değil de ellerine geçen maaş üzerinden alınması gereklidir. Böyle bir durum işlendiğinde kişi emekli olduğunda daha fazla maaş hakkında sahip olabilir.

Diğer taraftan, kişi ek işte çalışıyorsa, bu işinde de mutlaka priminin ödenmesi gerekiyor. Yani ikinci işte çalışan kişinin, bu işyerinde de sigortalı olması gerekiyor. Böyle bir durumda ise emeklilikte taban tutar hesaplanır ve maaşı yükselebilir.

Emekli maaşlarının artırılmasına dair bir diğer kural da borçlanma yöntemidir. Yurtdışı, askerlik ve doğum borçlanmaları şayet 1 Ocak 2000 tarihi öncesi ise bu dönemlerin en yüksek tutarı üzerinden borçlanılma işleminin yapılması emekli maaşına pozitif şekilde yansır. Emeklilik sisteminde avantaj sıralaması 4C, 4A ve 4B şeklinde yapılmış olup, kişinin son 7 yılı hangi kuruma ödeme yapıldıysa, o kurumdan emekli olabilir. Bu nedenle Bağ-Kurlu olan bir kişinin son 7 yılını SSK olarak ödemesi, emekli maaşının yüksek bir şekilde eline geçmesini sağlar.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal