Elektronik Atıklarınıza Dikkat Edin! Çöpe Küçük Bir Servet Atıyor Olabilirsiniz

Antalya'da güvenlik görevlisi olarak çalışan Cemil Şahin (38) ve Haluk Arlı (32); çöplerden topladıkları elektronik atıkları işleyerek altın gibi pek çok değerli madeni kendi evlerinde üretebildiklerini iddia eti.

25.09.2021-14:36 - (Son Güncelleme: 25.09.2021-16:19) Elektronik Atıklarınıza Dikkat Edin! Çöpe Küçük Bir Servet Atıyor Olabilirsiniz

Bu insanlar kendi evlerinde altın üretiyor. Antalya’da yaşayan Cemil Şahin (38) ve Haluk Arlı (32) kendi evlerinde atık dijital aletlerin bazı parçalarını kullanarak altın, bakır ve paladyum adında değerli bir metal elde ettiklerini iddia etti. 'Herkes evinde 1 günde 1 gram altın yapabilir. Avrupalı yapabiliyorsa biz neden yapmayalım, dedik ve başardık. Altını patatesten çıkarıyoruz. Çünkü patatese altın yapışmıyor' diyen ikili yaptıkları işlemin ayrıntılarını paylaştı.Elektronik Atık

Antalya’da ikamet eden ve özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Haluk Arlı ve Cemil Şahin, dört yıl önce internette yaptıkları küçük bir araştırmayla keşfettikleri bu yöntemle kolaylıkla para kazanılabileceğini söyledi. İnternetten edindikleri bilgiye göre atık elektronik cihazların bazı parçalarını işleyerek altın, gümüş, bakır ve paladyum elde etmenin mümkün.

ÇÖPTEN ELETRONİK ATIK TOPLUYOLAR

Elektronik Atık

Kullanabilecekleri elektronik atıkları tedarik ettikleri temel kaynağın hurdacılar ve çöpler olduğunu söyleyen Haluk Arlı, ‘Ürünlerin kendine göre sistemleri var. Önce bakır ve gümüşünü alıyoruz. Farklı formüller kullanarak sıvı haline getiriyoruz. Sıvıda bakır ve gümüşü ayırdıktan sonra altını çökertip toz ya da kırmızı toprak haline getiriyoruz. Kırmızı toprağı patatesin içinde eriterek, 24 ayar saf altın elde ediyoruz’ dedi.

Her metalin farklı elektronik parçalardan emin edildiğini ve altın elde etmek için bilgisayarların içindeki hafıza kartlarını kullandıklarını bildiren Cemil Şahin, 'Hafıza kartları üzerinde bulunan altın kaplamadan, altın elde ediyoruz. Bunlar saf 24 ayar altın kaplama ürünler. Evdeki atık elektronik eşyaları çöpe atacağımıza bunları evde kullanılan temizlik ürünleriyle işleyerek kendi madenimizi oluşturuyoruz. Bunları yakarak ya da evde kullanılan çamaşır suyu gibi temizlik ürünleriyle eriterek saf altın haline getiriyoruz. En iyi iletken olduğu için bütün elektronik cihazlarda altın, gümüş, paladyum ve bakır kullanılmıştır.' dedi.

Elektronik Atık

ELERONİK ATIKLARDAN ELDE ETTİKLERİ METALLERİ DAHA SONRA PATATESEN ÇIKARTIYORLAR

Hem çevre kirliliğini azalttıklarını hem de katma değer ürettiklerini, dolayısıyla çok faydalı bir iş yaptıklarını düşündüklerini söyleyen Cemil Şahin, altını işlerken kullandıkları ilginç bir detayı da bizimle paylaştı; “Herkes evinde 1 günde 1 gram altın yapabilir. Avrupalı yapabiliyorsa biz neden yapmayalım, dedik ve başardık. Altını patatesten çıkarıyoruz. Çünkü patatese altın yapışmıyor” 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal