Elektrikli otomobil alacakları ilgilendiriyor: İşte menzili etkileyen sebepler

Elektrikli otomobil modellerine son zamanlarda artan talep sonrası elektrikli otomobillerin menzilleri hakkında araştırmalar sürüyor. Trafik yoğunluğu ve hava şartları gibi durumlar, menzil konusunda etkili olabiliyor.

20.08.2023-12:21 - (Son Güncelleme: 21.08.2023-15:10)

Günümüzde elektrikli Otomobil modelleri yaygınlaşmış olsa da pek çok insanın aklında bazı sorular bulunmaya devam ediyor. Nitekim bu sorulardan biri de, 'Elektrikli Otomobil kaç kilometre gider?' sorusu oluyor. Çünkü akaryakıtlı otomobil modelleri ile yüzlerce kilometre yol gitmeye alışkın olan sürücüler, aynı imkanın elektrikli arabalarda olup olmadığını da merak edebiliyor. Bu noktada elektrikli araba alacakların bazı noktalara dikkat etmeleri de gerekebiliyor.

Elektrik otomobillerin menzili ne kadar?

Elektrikli otomobillerde menzil, marka ve modele göre değişiklik gösterebiliyor. Nitekim bu durum, araçta kullanılan bataryanın kapasitesi ile ilgili de olabiliyor. Söz konusu batarya, akaryakıt deposuna da benzetilebilir. Bu nedenle depo ne kadar büyükse, alınabilen yakıt da o kadar fazla olabiliyor. Örnek verilecek olursa; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile ortalama 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bir batarya ile ortalama 500 km menzil ortaya çıkabilir.

Elektrikli Otomobil

Arabanın menzilini etkileyen sebepler neler?

Otomobil firmaları elektrikli arabaların menzillerini, genellikle şarjı yüzde 100 dolu olan sıfır araçlarda gerçekleştirdikleri sürüş denemeleri üzerinden aktarabiliyorlar. Bu nedenle verilen rakamlar, 'Elektrikli otomobil kaç kilometre gider?' sorusunun cevabı olmuş oluyor. Ancak arabanın menzilini etkileyebilecek bazı sebepler de olabiliyor. Söz konusu nedenlerden bazıları aşağıda yer alıyor.

Trafik Yoğunluğu: Sabit hızda ilerlemek yerine sürekli dur-kalk yapılması, menzilin kısalmasına neden olabilir.

Hava Şartları: Elektrikli arabada yolculuk yapılırken, rüzgar faktörü ve diğer hava koşulları menzil üzerinde etkili olabilir.

Yol Şartları: Eğer otomobil düz yol yerine; eğimli, engebeli ve çakıllı yollarda kullanılırsa, menzil süresinde değişiklik görülebilir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal