Elektrikli araba masrafları ve arızaları

Benzin fiyatlarında yaşanan artış insanları alternatiflere yönlendirmeye devam ediyor. Litre fiyatı 26 liraya ulaşan benzin vatandaşların cebini yakarken şimdilerde elektrikli araçlar merak edilmeye başladı. Elektrikli araçlar sizi akaryakıt derdinden kurtaracaktır. Eğer elektrikli araçlara ayırabileceğimiz bütçeniz var ise oldukça karlı bir alışveriş olacaktır. Peki hangi elektrikli araç tercih edilmelidir? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

20.06.2022-09:59 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-09:59) Elektrikli araba masrafları ve arızaları

Elektrikli araçların içten yanmalı otomobil fiyatlarına göre daha pahalı olduğunu söylemek gerekir. Bu durum dünyanın bütün ülkelerinde bu şekildedir. Özellikle Amerika'da elektrikli araçlara olan ilgi fazla olurken ülkede kullanan sayısı da oldukça fazladır. Elektrikli araç denince akla ilk gelen ise Tesla markası oluyor. Bu nedenle yazımızda en çok elektrikli araba kullanan Amerika üzerinden bir değerlendirme yapacağız. Peki hangi elektrikli araç tercih edilmelidir? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

Araba neden tercih edilmeli?

 2021 Kasım ayı mı baktığımızda sıfır kilometre bir arabanın fiyatı 46.329$ olarak yer almaktadır. Bunun içerisinde hem elektrikli hem de içten yanma modeller yer alıyor. 2021 Kasım ayına baktığımızda elektrikli araba almak isteyen kişilerin ödemesi gereken ortalama fiyat 56.437$’dır. İçten yanmalı ve elektrik ve araç fiyatları arasında ortalama fiyat farkı10.000$ olarak görülmektedir.

Gaz bölgelerde akaryakıt fiyatlarında yol yıpranma payı gibi bedeller de eklenmektedir. Yani devlet kullandığı malın eskitme ücretini de ödemektedir. Elektrikli araçlarda benzin kullanmadığı için burada elektrikli araç vergilerine bu oran yansımaktadır. Çoğu eyalette ödenen yıllık vergiler içten yanmalı araçlara göre daha fazladır.

Elektrikli Araba Masrafları

Ancak elektrikli aracımız evinizde ya da işyerinizde şarj ediyorsunuz böyle bir problem yer almamaktadır. Ancak aracınızı yolda şarj etme durumunuzda birazcık daha karışık bir hale geliyor.Halka açık şarj istasyonlarının bir kısmı ücretlendirmeyi kullandığınız elektriğe göre alırken bir kısmı dakika başına ücret alıyor. Aracınız hızlı şarj oluyorsa durumda biraz şanslı oluyorsunuz. Ancak aracınızın bataryası çok ısınacak için batarya ömrü bu durumdan etkilenecektir

Elektrikli araba problemleri nelerdir?

Bir aracın fiyatı ne kadar yüksekse sigorta primi de o oranda yükselmektedir. Arabanın bulunduğu il veya sahibi gibi birçok şey poliçe primini de etkilemektedir. Elektrikli araçlar her zaman akar yakıt tüketen araçlardan daha pahalı olarak piyasada yer almaktadır. Bu nedenle arabaların kasko primi de yüksektir. Ortalama olarak baktığımızda evler için ödenen sigorta primlerini benzinli bir arabaya göre %25 daha yüksek olduğunu görmekteyiz. Bunun nedeni ise elektrikli araçlardaki onarım ve değiştirme maliyetlerinin daha yüksek olması ve bu durumun sigorta maliyetlerini arttırmaktadır.

Birçok hibrit model araçta bataryalar nedeniyle elektrikli montları çalışmamaktadır. Yüksek bataryalar değişim maliyetleri de oldukça yüksek tutarlara sahiptir. Her ürünün orjinali ile değiştirilmesi her zaman maliyetli bir işlemdir. Bir elektrikli batarya için bataryanın ömrü 8 yıl ya da 100.000 mil kilometre olarak hesaplanmamaktadır. Eğer ikinci el bir hibrit araç alıyorsanız batarya değişimini gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Lift araçlarda en büyük özellik modüler yazılım kullanılmasıdır. Arabada mekanik aksamdan çok yazılımsal özellikler yer almaktadır. Yani aldığınız bu araca sonradan yeni özellikler de ekleyebilme şansınız bulunmaktadır. Araçlarda bu özellikleri yerine getirecek sensör ve çeşitli donanım altyapısı bulunur. Ancak aracımızda yüklenen yazılımları aktif etmeniz gerekmektedir. Bu da sizin bütçenize yansıyacak belli bir miktar demek oluyor. Bu işlemi yetkili servis dışında bir yerde yapmanız ise garanti sürecinizi kaybetmenize neden olur. Ancak serviste işlem yaptırmanızda yüksek tutarlarla karşılaşmanın da neden olacaktır. Tesla araçlardan örnek vermek gerekirse aracı otonun sürüş özelliği eklenmesi durumunda 10.000$’ ödemeniz gerekir.

 Ayrıca elektrikli araçlarda tamir maliyetleri de oldukça yüksektir. İçten yanmalı araçlarda ödenecek tutar az çok belli olurken elektrikli araçlarda hem tamirci bulmak hem de çıkan fiyatlar sizi biraz zorlayabilir. Elektrikli araçların yapıları da oldukça karmaşıktır. Bu araçlara müdahale edilmek biraz zor olabilir.

Elektrikli Arabalar Tercih Edilmeli Mi

Elektrikli araba masrafı çok mu pahalı?

Elektrikli araçları şarj etmek istediğimizde uzun zamanlar beklemeniz gerekir. Markalar sorular çözüm olarak hızlı şarj üniteleri geliştirdi. Ancak ancak bunların maliyetleri de oldukça yüksektir. Bazı markalar bunları hediye derken sizin almanız durumunda oldukça gitti fiyatları ödemeniz gerekir. Ortalama bir şarj ünitesi 1.500-2.000$ gibi bir fiyata satılmaktadır.

İlk nesil DSG şanzımanlarda sık sık yağ ısındı uyarısı karşınıza çıkabilir. İşte elektrikli araçlarda en çok karşınıza çıkan problemlerden biri de sıcaklık uyarılarıdır. hava sıcaklığının yüksek olduğu durumlarda bu uyarılar karşımıza sık sık çıkmaktadır. Özellikle sıcak bir iklimde yaşıyorsanız bu sizin için problem olabilir. Araçlarınızı kapalı ve serin bir mekanda şarja takmanız gerekir.

Elektrikli araç ve normal araçları karşılaştırdığımızda elektrikli araçlarda şarj olma süreleri uzun olurken akaryakıt almanız arasında süre farkları da bulunmaktadır. İlerleyen süreçte bu araçlardan batarya teknolojisi gelişerek araçta değişik oyunlar aktivitelerde yapılabilir hale gelecek. Bu da araçlardaki fiyatların artmasına neden olacaktır 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal