Elektrik faturası ödemelerinde müjde! Tutar 115 liradan fazlaysa daha uyguna ödeyebilirsiniz

Elektrik faturalarıyla ilgili çok kritik bir açıklama geldi. Buna göre elektrik faturası 116 liranın üzerinde olan vatandaşlar elektrik tedarik ettiği şirketini değiştirip daha düşük fiyattan elektrik kullanma imkanına sahip olabilecek.

02.04.2022-15:17 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-15:17) Elektrik faturası ödemelerinde müjde! Tutar 115 liradan fazlaysa daha uyguna ödeyebilirsiniz

EPDK yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre serbest tüketici olmaya hak kazanan mesken, ticarethane ve sanayi vatandaşlarının, tedarikçi bilgilerine www.epdk.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada yer verilen ifadeler ise tam olarak şöyle:

 “Burada asıl unsur, tüketici kendi tüketim alışkanlıklarını biliyorsa tedarikçiye ona uygun olarak talepte bulunabiliyor. Şöyle ki serbest piyasada elektriğin düşük olduğu fiyatlarda tüketim yapabilen tüketiciler, gün içinde sürekli enerji tüketen tüketiciye göre çok avantajlı hale gelebiliyor. Bu nedenle kendi tüketim alışkanlıklarına göre tedarikçi seçmek faturaya doğrudan yansıyacak indirim sağlayacaktır.”

Yetkililer uyarınca yapılan söz konusu açıklamada öte yandan tedarikçi değiştirmenin veya mevcut tedarikçinin anlaşmayı feshetmesinin elektrikte bir kesinti meydana getirmeyeceği aktarıldı ve serbest tüketici hakkının kullanılıp kullanılmamasının elektrik enerjisinin somut bir şekilde kesilmesine sebep olmadığına vurgu yapıldı.

Kar durumları gözden geçilebilir

EPDK yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda serbest tüketici limitini geçen her mesken tüketicisinin tedarik firmasıyla ikili olacak şekilde anlaşma kurabildiği belirtilerek şu açıklamalara yer verildi:

 “Tedarikçiler, mesken tüketicilerine EPDK tarafından belirlenen düzenlemeye tabi tarifelerden daha düşük fiyatla veya tüketicinin tercihine uygun ödeme koşulları içeren teklifler sunabiliyor. Bu kapsamda serbest tüketici ile tedarikçi arasında kurulan ikili anlaşmadaki fiyat ve diğer koşullara göre kâr edilen miktar değişiyor. Tüketiciler, tedarikçi değiştirmeyerek görevli tedarik şirketinden düzenlemeye tabi tarifeden elektrik enerjisi temin edecek olsalardı fatura tutarlarının ne olacağını www.epdk.gov.tr adresindeki elektrik fatura hesaplama modülünden kontrol ederek kâr durumlarını değerlendirebilirler.”

Uygun modelle devam edilebilir

EPDK’nın belirlediği kullanım miktarının geçilmesi durumunda serbest tüketici statüsünde yer almanın hala mümkün olduğunun altını çizen Enerji Uzmanı Altuğ Karataş, “Geçtiğimiz yıllarda serbest tüketici olmak için yapmanız gereken tüketim yüksek miktarlarken, özellikle son 3-4 yılda bu rakamlar çekirdek bir ailenin doldurabileceği kadar azaltıldı ve mesken kullanıcılarına elektrik tedarikçisini seçmenin fiilen önü açıldı. Bu durum sadece mesken tüketicilerine değil, sanayi ve ticarethane aboneliklerini de etkiler hale geldi. Son Kaynak Tedarik Tarifesi dediğimiz yine EPDK tarafından limiti belirlenen ayrı bir tüketici grubu da mevcut. Bu grup için EPDK kendi belirlediği tarife üzerinden değil, tıpkı serbest tüketici limiti gibi belirlenen miktarın aşılması durumunda ilgili tüketiciyi serbest piyasadan elektrik almaya teşvik ediyor. Ev tüketicileri, elektrik tedarikçilerini değiştirirken mutlaka EPDK’nın yılda dört sefer yayınladığı üç aylık tarifeleri takip etmeli. Özellikle kademeli tarife uygulaması geldikten sonra EPDK’nın tarifesiyle özel tedarikçilerinin verdiği rakamları karşılaştırarak kendi tüketim profiline uygun modeli seçmeliler.” değerlendirmelerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal