Elazığ’da 700 Yıllık Mezarlık Ortaya Çıktı!

Elazığ'da, Baskil İlçesine bağlı Kumlutarla köyünde, baraj sularının 150 metre çekilmesiyle birlikte 700 yıllık mezarlık gün yüzüne çıktığı belirtildi.

17.08.2021-12:12 - (Son Güncelleme: 17.08.2021-12:12) Elazığ’da 700 Yıllık Mezarlık Ortaya Çıktı!

Yıllar önce baraj suları altında kalan mezarlar, suların çekilmesiyle birlikte gün yüzüne çıktı. 1987 yılında yapılan Karakaya Barajı, bu sene yağışların az olması nedeniyle yaklaşık 150 metre çekildiği ifade edildi. Baraja sıfır, eski adı Adaf olan köyde, yaklaşık 700 yıllık olduğu iddia edilen tarihi mezarlıklar drone ile havadan görüntülendi. 

700 YILLIK BİR TARİH

Suların çekilmesiyle mezarların gün yüzüne çıktığını ifade eden köy sakinlerinden Şemsettin Ütebay, “Bizim köy yaklaşık 700 yıllık bir tarihi var. 1986 yılında burası barajın altında kaldı. Barajdan sonra buralar suyun altında kaldı. Zaman zaman sular çekilince mezarla çıkıyor. Her yerde ayrı bir mezarlık ortaya çıktı. Sürekli su çekildikçe de ortaya çıkıyor" diye konuştu. 

SULAR DAHA DA ÇEKİLİNCE KÖY ORTAYA ÇIKABİLİR

Suların daha da çekilmesiyle eski köyün de ortaya çıkabileceğini dile getire Ütebay, "Bizim eski köy bu suyun içerisindeydi. Buradan ortalama 150 metre daha su çekilirse tamamen köyün yerleşim alanına rastlayabiliriz. Fakat daha çıkmadı, şimdilik mezarlıklarımız çıktı. Dediğim gibi 700 yıllık bir mezarlık” dedi. 

Ütebay sözlerine şöyle devam etti, “Burada herkesin atası, dedesi, babası duruyor. Bazıları çıkarıp yeni köye götürdü, bazıları ise kalmış. 3-4 senede bir bunlar çıkıyor. Su çekildikçe çıkmaya başladı. Kuraklıkla birlikte suyun altında kalan mezarlarımız tekrar gün yüzüne çıkmış oldu.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal