Ekonominin gücüne güç katacak Yavuz obüsü ihracata hazırlanıyor!

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi, 6x6 araç üstüne monteli obüs Yavuz'u göreve hazır hale geldi. İşte haberin detayları...

14.05.2022-15:01 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-17:52) Ekonominin gücüne güç katacak Yavuz obüsü ihracata hazırlanıyor!

MKE AŞ, Fırtına obüsünün muharebe sahasındaki etkinliğini hareket kabiliyeti daha yüksek bir platformla artırmak, bu alandaki yüksek ihracat potansiyelini değerlendirmek adına yürüttüğü çalışmalar dahilinde Yavuz obüsünü geliştirmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği yurt içi ve sınır ötesi operasyonlarda ateş destek unsuru olacak şekilde kullanılmak üzere geliştirilen Yavuz'da, Fırtına obüsündeki gibi 155 milimetre 52 kalibre silah sistemi yer almaktadır. Neredeyse uzun yıllardır çekişi ve kundağı motorlu obüslerde kullanılan silah sistemi 6x6 araç üzerine monte edilmiştir ve zorlu kalifikasyon testlerinden başarılı bir şekilde geçti. Yavuz obüs sistemi için kullanılan araç tamamen zırhlı olarak geliştirilmiştir. Sistemin atışa hazırlanma süresi ise en fazla 1, atışı tamamlayıp mevzi değiştirmesi en fazla 2 dakika sürmektedir. Araç, 5 mürettebatı taşıyacak kapasitede çift kabine sahip bulunmaktadır. Aracın azami hızı ise saatte 90 kilometreye kadar çıkıyor. 

Yavuz obüsün menzili daha da artacak

MKE AŞ öz kaynaklarıyla geliştirilen Yavuz obüsü, yüksek mobilite kabiliyetinin dışında düşük bakım onarım ve nakliye avantajları sağlamaktadır. Yavuz obüsü, farklı yükseliş açılarıyla ve sevk barut modülleriyle aynı hedefi aynı anda 3 farklı mühimmatla vurabilmektedir. MOD 274 mühimmat ile 40 kilometre menzile sahip olan Yavuz obüsü, 1 dakikada 4-6 atım yapabilmektedir. 18 mühimmat kapasitesi bulunan Yavuz obüsü tamamıyla zırhlı olarak geliştirilmiştir. Silah sistemiyle, NATO standartlarına uygun yaklaşık 155 milimetre çapında olan bütün mühimmatlar atılabilmektedir. MKE AŞ, silah sistemi ve mühimmat hakkındaki çalışmalarla obüsün menzili çok yakın zamanda neredeyse 2 katına kadar çıkaracak. Yurt dışı pazarın ihtiyaç ve talepleri de değerlendirilerek üretilen Yavuz'un, ihracatı da gündemde. Yavuz'un yurt dışı satışı adına görüşmeler yürüten MKE AŞ, bir ülkedeki görüşmelerde sona gelmiştir. Şirket, Yavuz ile ihracat başarısı yakalayan ürünlerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanmaktadır.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal