Ekonomik yardımlar devam ediyor: Türkiye'de 4 milyon haneye elektrik desteği…

Bu yıl, ihtiyaç sahibi 4 milyon ailenin elektrik faturasının devlet tarafından karşılanması için 10 milyar liralık bir bütçe ayrıldı. Bu destekleme kapsamında, 4 kişilik bir aile için aylık 125 kilovat saat (kwh) elektrik tüketimine karşılık gelen 216.82 TL ve 5 kişi ve üstü ailelere ise aylık 150 kwh elektrik tüketimine karşılık gelen 260.19 TL elektrik faturası desteği sağlanacak.

24.02.2024-13:48 - (Son Güncelleme: 24.02.2024-15:54) Ekonomik yardımlar devam ediyor: Türkiye'de 4 milyon haneye elektrik desteği…

Enerji fiyatlarındaki küresel artışın etkilerini hafifletmek ve ihtiyaç sahibi aileleri desteklemek amacıyla, Türkiye hükümeti tarafından uygulanan sübvansiyonlarla milyonlarca haneye elektrik faturası desteği sağlanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yürüttüğü program kapsamında, bu yıl 4 milyon 53 bin 500 ihtiyaç sahibi haneye elektrik tüketim desteği verilmesi planlanıyor.

Bu destekleme programı, ekonomik zorluk içindeki ailelere yönelik bir sosyal yardım mekanizması olarak önem taşımaktadır. Elektrik faturası desteği ile ihtiyaç sahibi ailelere ekonomik bir rahatlama sağlanarak temel ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmekte.

Elektrik tüketim desteği devam edecek

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYD) tarafından belirlenen ve devam eden hak sahipliği kapsamında, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik elektrik tüketim desteği uygulaması devam edecek. Bu program kapsamında hak sahiplerine sağlanacak elektrik tüketim desteği aylık 260 TL'ye kadar olacak. Yardıma hak kazanan haneler şu şekilde belirlenecek:

-1-2 kişilik hanelere 75 kilovaatsaat (kwh) elektrik karşılığı 130.09 TL,

-3 kişilik hanelere 100 kwh karşılığı 173.46 TL,

-4 kişilik hanelere 125 kwh karşılığı 216.82 TL,

-5 kişi ve daha fazla kişilik ailelere 150 kwh karşılığı aylık 260.19 TL elektrik fatura desteği sağlanacak.

Elektrik faturası destek programı, ihtiyaç sahibi aileleri maddi yüklerinden biraz olsun kurtarmayı amaçlamaktadır. Ortalama fatura destek tutarı 200 TL olarak değerlendirildiğinde, aylık olarak devlet tarafından sağlanan destek miktarı 800 milyon TL'yi bulmaktadır. Bu durum, yıllık bazda yaklaşık 10 milyar TL'lik bir elektrik faturasının devlet tarafından karşılandığı anlamına gelmektedir.

Sosyal yardım programlarına düzenli olarak kayıtlı olan ihtiyaç sahibi aileler, 65 yaşını doldurmuş muhtaç kişiler, düzenli merkezi yardım alanlar, eşi vefat etmiş kadınlar, muhtaç asker aileleri, öksüz ve yetimler, kronik hastalık yardım programından faydalananlar bu destek programından yararlanabilmektedir. Bu şekilde, belirli kriterlere uyan ve ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelere ekonomik destek sağlanarak sosyal yardım politikalarının etkin bir şekilde uygulanması hedeflenmektedir.


Nasıl başvuru yapılacak?

Elektrik faturası destek programına katılmak isteyen kişilerin herhangi bir kuruma başvuru yapmasına gerek yoktur. Destekten yararlanmak isteyenlerin, kimlik kartı ve elektrik faturası ile birlikte PTT şubesine gitmeleri yeterlidir. Düzenli sosyal yardım almaya ilişkin verilmiş hak sahipliği kararı devam eden hanelerin sistem üzerinde aylık kontrolü yapıldıktan sonra ödemeler hazırlanmaktadır.

Hak sahiplerinin oturdukları evde kiracı olmaları ve elektrik sayaçlarının ev sahibinin üzerine olması, destekten yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir. Hak sahipleri, bakanlığın sisteminde kayıtlı oldukları için başka bir belgeye ihtiyaç duymadan destekten faydalanabilmektedirler. Bu sayede, ihtiyaç sahiplerinin süreci daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlamaları hedeflenmektedir.


4 yılda 20 milyara yakın fatura karşılandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, daha önce bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı'na göre desteklemelerin devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda, ihtiyaç sahibi ailelere elektrik fatura desteği sağlandığını ve bu programın sosyal yardım alanlar arasında düzenli bir şekilde uygulandığını ifade etti.

Bayraktar, söz konusu destekleme programının elektrik faturalarının yüksek olduğu dönemlerde vatandaşların ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçladığını vurgulayarak, "Bu bağlamda, 2019'dan bugüne kadar 19.2 milyar TL'lik bir elektrik tüketim desteği verdik. Diğer taraftan, bu yıl da hâlen devam eden ısınma amaçlı kömür desteği kapsamında geçtiğimiz yıl 1.9 milyon haneye 1.7 milyon ton kömür desteği sağladık. Geçen yıl 634 milyon lira tutarında doğalgaz tüketim desteğinde bulunduk" dedi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal