Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı dijital sistem: Anbean takip edilecek!

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek, enflasyona etkisini azaltmak amacıyla anlık ürün takibini sağlayan dijital bir sistem kurulması kararı aldı.

15.04.2022-08:44 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-10:07) Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı dijital sistem: Anbean takip edilecek!

Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından, son zamanlarda artış gösteren gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek ve enflasyona etkisini azaltmak amacıyla anlık ürün takibi sunan dijital bir sistem kurulmasına karar verildi. Söz konusu karar doğrultusunda gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılacak.

Üretici ve tüketici korunacak

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya karşı ürünü anlık takip edecek dijital bir sistem kurulacak. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda önceki gün alınan karara göre, farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Yeni sistemle üretim deseni verileri oluşturulacak, üretici ve tüketici korunacak.

Market

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu, küresel tedarik zincirlerindeki değişim, artan küresel emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini ele aldı.

Söz konu toplantıda gıda, emtia fiyatlarındaki gelişmelere yönelik tedbirler, tarımsal üretimin artırılması, gıda arz güvenliğinin güçlendirilmesine yönelik önlemler değerlendirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ürün takibini anlık olarak yapılmasını sunacak dijital bir sistem kurulması kararı verildi. Kurulması planlanan yeni dijital sistemle üretim, toptan, perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak anbean izlenecek.

Sinyale göre teşvik, tedbir

Farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturacağı tespiti yapılacak. Ürün bulamama riski azaltılacak, olağanüstü haller daha iyi yönetilecek. Üretim deseni verileri oluşturulacak, tarım ürünlerinin üretim planlaması kolaylaşacak.

Söz konusu yeni dijital sistem kapsamında, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirler çözüm sunacak. Tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret, vergi konularında tedbirler tespit edilecek. Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik önlemlerin geliştirilmesine katkı sunacak.

Market

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada da artan enerji fiyatlarının etkilerini yönetebilmek üzere ek finansman imkânlarıyla enerji verimliliğini artıracak ilave önlemlerin değerlendirildiği belirtildi.

Enflasyon beklentilerinin iyileştirilmesine ilişkin tedbirler, bütçe imkânlarının etkin kullanımına yönelik alınabilecek aksiyonlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve kalifiye insan gücünün geliştirilmesine yönelik önlemler değerlendirildiği ifade edildi.

Tarımsal sulamaya destek mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'le bir araya geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tarımsal sulamaya yönelik politika önerilerini değerlendirdiklerini ifade ederek: "Bu kapsamda, damlama ve yağmurlama sulama ile güneş enerjisi santrallerinin yaygınlaştırılmasına yönelik destek sağlanması üzerinde fikir birliğine vardık." sözlerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal