Emekliler yeniden çalışırsa maaş kesilir mi?

Emekli olan pek çok kişi mevcut gelir düzeylerini artırabilmek için ikinci bir işte çalışmak istemektedir. Peki yeniden çalışma halinde emekli maaşı kesilir mi? İşte detaylar.

15.04.2022-06:00 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-08:15) Emekliler yeniden çalışırsa maaş kesilir mi?

Emeklilik hakkını elde edip maaş almaya başlayan kişiler ekonomik açıdan problem yaşamamak için çalışma hayatlarına yeni bir işle devam edebiliyorlar. Emekliler bu süreçte maaşlarında kesinti yaşayıp yaşamayacakları konusunda endişeler taşıyorlar.

Emeklilik sonrası çalışma olur mu?

Emekli olmasına rağmen herhangi bir işte çalışmaya başlayanlar 2016’dan önce kesintilerle karşı karşıya kalmaktaydı. Ancak 2016 itibarıyla emekli maaşı almayı sürdürürken çalışanların maaşlarında kesinti yapılmamaktadır. Yeni yapılandırma kapsamında emekli olan vatandaşlar SGK prim hakkından da yararlanabiliyor. SGK destek prim borçları; emeklilik hakkı için vatandaşların tamamlaması gereken prim gün sayısı ile yaş şartıdır. Yeni çalışma döneminde emekli maaşlarından kesinti olmaz ancak yeni girilen işten alacakları sigorta primi için kesinti yapılmaktadır. Kendi işini kuracak emeklilerden de 2016 öncesi yüzde 10’luk bir kesinti yapılmaktayken artık bu uygulama kaldırılmıştır. Kişi eğer kendi iş yerini açarsa, emekli maaşı kesilmez. SGDP borçlarını ödeyen emekli vatandaşlar maaşlarını aynı düzende almaya devam ederler. Kamu kurumunda çalışacak emekliler ise ancak emekli aylıklarından kesinti yapılmak suretiyle çalışma hayatını sürdürebilir.

Emeklilikte çalışma şartları

Emeklilerin yeniden çalışmaları bazı şartlara dayanıyor. Tüm emekliler kişisel ihtiyaçlarına göre çalışma hayatına geri dönmek zorunda kalabilir. Buna göre emekli maaşı alırken çalışma hayatına devam edebilmek için; İlk olarak 02 Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabii Çalışanlar koduyla giriş yapılacak iş yerinin işe giriş bildirge evrakı SGK’ya teslim edilmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yeniden başvurularda 02 kod ile değil, 01 koduyla müracaat edilmesidir.

01 kodu, Tüm Sigorta Kollarına Tabii Çalışanlar belgesi olup bu kodla başvuruda bulunanların emekli aylıkları kesilmektedir. Emekli aylığının kesilmesinin önüne geçebilmek için 02 Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabii Çalışanlar belgesiyle başvuru yapılmasıdır.

Çalışan emeklilerin sigorta primleri

Emeklilik sonrası da çalışmayı sürdürenlerde maaş kesintisi durumu 2016’da kaldırılsa da, iş yerinin sosyal hizmet kurumuna göre bu durum değişkenlik gösterebiliyor. 4/A SGK kapsamında işe başlayanlar emekli maaşı alıyorsa Sosyal Güvenlik Destek primi ödemeleri işveren tarafından yapılmaktadır. Buna göre sigortalıdan yüzde 22,5, işverenden yüzde 7,5 çalışan maaşından kesilmekte ve buna göre yüzde 30 SGDP prim kesintisi olmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal