Zam Alamayan Çalışan İstifa Ederse Kıdem Tazminatından Yararlanamıyor

Milyonlarca kişiyi etkileyen asgari ücrete uygulanan yüzde 26'lık zamın ardından özel sektörde çalışıp zamdan yararlanamayan işçilerin durumu merak edilmeye başlandı. Aynı iş yerinde uzun zamandır çalışıp zam alamaması nedeni ile istifa eden işçi kıdem tazminatından yararlanamayacak.

06.02.2019-11:36 - (Son Güncelleme: 06.02.2019-11:27) Zam Alamayan Çalışan İstifa Ederse Kıdem Tazminatından Yararlanamıyor

Milyonlarca kişiyi etkileyen asgari ücrete uygulanan yüzde 26'lık zamın ardından özel sektörde çalışıp zamdan yararlanamayan işçilerin durumu merak edilmeye başlandı. Asgari ücretin 2020 liraya çıkması işçileri sevindirse de işverenlerin bu duruma o kadar memnun kaldığını söylemek zor oldu.

Bilakis özel sektörde çalışan personellerin aklında kalan sorulardan biri de uzun süre zamlı maaş alamadıklarında iş sözleşmelerini fesih hakları bulunup bulunmadığı. İş veren eğer iş sözleşmesinde her sene zam yapılması gerektiği yönünde bir madde sunmuyorsa zam uygulamak zorunda değil.

İŞÇİ İSTİFA EDERSE NE OLUR?

ÇAlışan personel zam uygulanmadığını gerekçe göstererek iş akdini tek taraflı feshederse kıdem tazminatından yararlanamaz.

KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

1475/14 çerçevesinde personele belirli şartlarla kıdem tazminatı verilmektedir.

Buna göre;

-Aynı işverene bağlı çalışma zamanının en az 1 sene olması,

-İş sözleşmesinin işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık sebepleri dışındaki nedenlerle,

-İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve buna benzer nedenlerle,

-Askerlik görevi sebebi ile

-Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu doğrultuda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması sebebi ile

-Kadın işçinin evlenmesi sebebi ile evlenme tarihi itibariyle 1 senen içinde başvurması kaydı ile,

-İşçinin ölümü sebebi ile iş sözleşmesinin feshi durumunda çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı verilmektedir.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal