Yumurtanın Kolisi 5 Liraya Kadar Geriledi

Irak'ın Türkiye'den yumurta ithalatını askıya almasından sonra ,iç piyasada oluşan arz fazlasından dolayı koli fiyatı 5 liraya kadar düştü

12.06.2019-16:43 - (Son Güncelleme: 12.06.2019-16:37) Yumurtanın Kolisi 5 Liraya Kadar Geriledi

Irak'ın Türkiye'den yumurta alımını birden durdurması sebebiyle iç piyasada arz fazlası meydana geldi, yumurtanın koli fiyatı 5 liraya kadar geriledi.

Türkiye'nin, yumurta ihracatının yüzde 90'ının yapıldığı Irak'ın, Bağdat ,hükümetinin kararıyla yumurta alımını askıya alması üreticiyi olumsuz yönde etkiledi.

30 adetlik bir koli yumurtanın fiyatı zincir marketlerde 8 liraya, pazar ve bakkallarda 5-6 liraya kadar düştü.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon açıklamada bulunarak, Irak'ın Mayıs ayının başından itibaren yumurtaya gümrük kapılarını kapattığını belirtti.

HAM MADDE GÜBREYE ÇEVRİLİYOR  

Yumurta üreticisinin zor duruma düştüğünü ifade eden Afyon, şunları aktardı:

"Irak'a gönderilemeyen haftalık 250 tır (yaklaşık 100 milyon adet) yumurta mecburen iç piyasaya arz oldu. İç piyasa zaten arz-talep dengesini zor sağlamışken, bu arz, üreticinin yüzde 50 zararına neden olmuştur. Yumurta üreticisi maliyeti 36 kuruş olan yumurtayı, 18-20 kuruşa dahi satamamaktadır. Yalnızca Irak'a gitmesi gerekip gidemeyen günlük 15 milyon, yasağın başladığı günden bu yana 600 milyon adet yumurta, piyasaya arz fazlalığı olarak yansımış ve tüm sektörün ekonomi dengelerini alt üst etmiştir. Irak kapısına alternatif bulma fırsatımız olmadığı için stokların ve üretimin daha fazla yıkımlara yol açmaması için ithal ham maddeleri zararla yumurta ve gübreye çevirmekteyiz. "

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal