Türkiye, 1 Milyar Dolarlık Bor İhracatı Yaptı

Dünya'da en fazla bor madenine sahip olan ülke olan Türkiye bu alanda bir rekora imza attı. Geçen yıl bor ihracatından 1 milyar dolar ciro sağlandı.

25.01.2019-12:35 - (Son Güncelleme: 25.01.2019-12:26) Türkiye, 1 Milyar Dolarlık Bor İhracatı Yaptı

Geçen sene 2,4 milyon ton bor ürünü ihracatıyla 1 milyar dolar ciro sağlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, özellikle yurt içinde üretilen cevherin nihai ürüne dönüştürülmesine dair çok önemli teşvik mekanizmaları geliştirdiklerini ifade etti. Cansız, bor ihracatında 1 milyar dolar hedefini muhafaza ederek, bunun üzerine çıkmayı amaçladıklarını söyledi.

Maden Kanunu'nda sektörün önünü açacak ve katma değer ürünleri ortaya koyacak temel düzenlemeler gerçekleştirildiğini söyleyen Cansız, ilerleyen senelerde madencilik alanının çok daha parlak olacağını anltattı.

"Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarihinde bir ilk oldu, ilk kez 1 milyar dolarlık ihracat rakamı düzeyi aşılarak 2018'de tarihi bir rekor kırıldı. Bu vesileyle de biz geçen seneye oranla dünya pazarındaki yüzde 57'lik pazar payımızı yüzde 59'a yükseltmiş olduk. Türkiye olarak amacımız yüzde 73 pazar payına varmak." diyen Cansız, borun 250 değişik alanda uygulama bulan bir maden olduğunun altını çizdi.

'2019 BOR YILI OLACAK'

Başta ABD, Rusya ve Çin olmak üzere rakip devletlerin de olduğunu söyleyen Cansız şunları aktardı:

"Biz toplam borun yüzde 59'unu satıyorsak diğer yüzde 41'lik bölümü bu rakip devletler tarafından satılıyor. Bu sebeple her ne kadar 'kızıl elma' anlamında hedef olsa da yüzde 73, biz bu doğrultuda çaba harcamayı sürdüreceğiz. Bizim esas bor ile alakalı önceliğimiz bora dayalı teknolojileri başta bor enstitümüz olmak üzere sektörle beraber iyileştirmek ve bu teknolojileri hızlı bir biçimde ülkemize, yurt dışından müzakerelerle uygun koşullarda transfer etmek olacak. 2019'u bu anlamda bor ile alakalı teknoloji bazlı ürünlerin geliştirilmesi senesi olarak görebiliriz, onlara odaklanacağız."

Bor ihracatında 1 milyar dolar hedefini muhafaza ederek, bunun üzerine makul seviyelerde çıkmayı amaçladıklarından bahseden Cansız, Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirilen düzenlemelerle özellikle paradigma değişiklikleriyle ciddi sıçrama potansiyeli oluşturduğunu söyledi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal