Merkez Bankası'ndan Dolara 10 Maddelik Müdahale

Doların gece saatlerinde 7,20 seviyesine kadar yükselmesinin ardından sabah saatlerinde Merkez Bankası'ndan piyasaları rahatlatacak bir açıklama geldi. Banka 10 maddelik bir tedbir listesi sıraladı.

13.08.2018-09:21 - (Son Güncelleme: 13.08.2018-09:24)

Merkez Bankası'ndan yayınlanan açıklamada bankalara gereksinim duydukları bütün likiditenin sağlanacağı açıklanarak, finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların işleyişinin devam ettirilmesi için alınan önlemler sıralandı.

Merkez Bankası, "Finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin devam ettirilmesi için Türk lirası likidite yönetimi ve döviz likidite idaresi ile alakalı önlemler alınmıştır" açıklaması yayınladı.

Finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin devam ettirilmesi için aşağıdaki önlemler alınmıştır:

TÜRK LİRASI LİKİDİTE YÖNETİMİ

1) Merkez Bankası tarafınca gün içi ve gecelik vadedeki hazır olanaklar kapsamındabankalara gereksinim duydukları bütün likidite sağlanacaktır.

2) Türk lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine oranla güncellenerek bankalara teminat idaresinde esneklik verilecektir. Söz hususu düzenleme ile bankaların mevcut serbest teminatlarının iskonto edilmiş değerinde yaklaşık 3,8 milyar TL kadar yükseliş olması tahmin edilmektedir.

3) Bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7,2 milyar Euro düzeyinden 20 milyar Euro'ya artırılmıştır.

4) 2018 senesi Para ve Kur Politikası metninde yer aldığı gibi, temel fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ek olarak gereksinim duyulan günlerde geleneksel tarzlarla 91 güne dek vadeli repo yada depo satım ihalesi açılabilecektir.

5) Bankacılık sistemi fonlama gereksiniminin yüksek olduğu günlerde vadeleri 6 – 10 gün arasında olmak şartı ile değişik vadelerde birden çok repo ihalesi olabilecektir.

6) Bankaların teminat idaresine esneklik kazandırılması için, 1 hafta süreli repo ihalelerinde kazanan tekliflerin bir kısmının yada hepsinin, bankalar tarafından istenmesi durumunda repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak neticelendirilmesine olanak verilecektir.

DÖVİZ LİKİDİTE YÖNETİMİ

1) Bankalar bir hafta vadeye ilave olarak bir ay vadeyle de döviz depo olanağından faydalanabilecektir.

2) Merkez Bankası döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine tekrar başlayacaktır. Bu kapsamda, Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı ile tespit edilen kurallar çerçevesinde döviz depo piyasasında bankalar Merkez Bankası aracılığı ile birbirlerinden borç alıp verebileceklerdir.

3) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları düzeyindeki mevcut limitleri lazım olduğunda yükseltilebilecek ve kullanım koşullarında iyileştirme yapılabilecektir.

4) Bankalar Döviz ve Efektif Piyasalarında kendilerine verilen limitler kapsamında döviz karşılığı efektif işlemleri aracılığı ile Merkez Bankasından efektif temin edebileceklerdir.

Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından izlenecektir. Gerekli görülmesi durumunda, finansal istikrarı korumaya dönük ihtiyaç duyulacak tüm tedbirler alınacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal