İstihdamdaki Engelli İşçi Sayısı 114 Bini Buldu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluğu olanlara yönelik istihdam hizmetleri doğrultusunda 114 bin 477 engelli işçi işe yerleşti

23.07.2019-13:31 - (Son Güncelleme: 23.07.2019-13:24) İstihdamdaki Engelli İşçi Sayısı 114 Bini Buldu

Kamu ve özel sektördeki istihdamın artırılması ile adil rekabet ortamının yakalanması hedefiyle ayrı ve merkezi bir sınav sisteminin oluşturulması, engelli çalıştıran iş verenlere yeni teşviklerin getirilmesi engellilerin hayatın daha fazla içinde yer almasına katkıda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katıldığı "Engelli Vatandaşların ve Devlet Korumasından Yararlanmış Gençlerin Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni"nde 2 bin 504 engellinin atamasıyla birlikte engelli kamu görevlisi sayısı 56 bini aşmış oldu.

2019 Haziran ayında itibarıyla kamu sektöründe 15 bin 579, özel sektörde 98 bin 898 olmak üzere toplamda 114 bin 477 engelli işçi çalışmakta. Böylece kamudakilerle beraber çalışan engelli sayısı 170 bini geçti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluğu bulunanların istihdamlarının teşvik edilmesine ilişkin alınması gereken önlemler üzerinde çalışılıyor.

Engelliler için kota ve kota-ceza ana istihdam yöntemi olarak uygulanıyor. İşgücü piyasasında istihdamı güç zihinsel ve ruhsal engeli olanlar için korumalı istihdam modeli de mevzuatta bulunuyor. Tüm engel gruplarına yönelik destekli istihdam modeli ise kamu kurumları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının projeleriyle devam ettiriliyor.

KAMUDA 3 BİN ZİHİNSEL ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞIYOR  

Kota yöntemi kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları Devlet Memurları Kanunu'na göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda %3 oranında engelli işçi çalıştırması gerekiyor.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavını (EKPSS) ile engel durumuna uygun soru, değerlendirme sistemi oluşturuldu, engel durumuna uygun materyal ile okuyucu-işaretleyici desteği verildi.

2018 yılında dördüncüsü düzenlenen merkezi engelli memur sınavlarıyla engelli memur sayısında artış kaydedildi. Engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 2002 yılında 5 bin 777 iken bu rakam 2018 Aralık ayı itibarıyla 53 bin 17'ye çıktı. Halihazırda kamuda memur olarak çalışan engellilerden 3 bin 342'si zihinsel engellilerden oluşuyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal