Fırsatçılar Durmak Bilmiyor! Yüzde 30,9'a Yükseldi

Ocak ayında bir önceki aya nazaran sınırlı artışla yüzde 20,35'e çıkan senelik Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), üç aydan sonra yeniden ibreyi yukarı çevirdi.

05.02.2019-09:31 - (Son Güncelleme: 05.02.2019-17:08) Fırsatçılar Durmak Bilmiyor! Yüzde 30,9'a Yükseldi

Ocak ayında bir önceki aya nazaran sınırlı artışla yüzde 20,35'e çıkan senelik Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), üç aydan sonra yeniden ibreyi yukarı çevirdi. Ekonomistler, yaşanan bu gelişmede özellikle aylık yüzde 6,43 ve senelik yüzde 30,97 yükselme gösteren gıda fiyatlarındaki fahiş artışın olduğunu ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporlarna göre, TÜFE Ocak ayında kötü hava koşulları sebebi ile gıda fiyatlarındaki yükselişten dolayı yüzde 1.06 yükselirken, senenlik enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 20,35 oldu. TÜFE'deki ana harcama gruplarında 2019 Ocak ayında yıllık bazda en çok yükselme yüzde 30,97 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde meydana geldi. Ocak itibarıyla 12 aylık ortalamalar göz önüne alındığında da, tüketici fiyatları yüzde 17,16 yükseldi.

ŞUBAT AYINDA DA DEVAM EDEBİLİR

Ekonomi uzmanları, geçtiğimiz Ocak ayında Antalya'da etkili olan hortum, dolu ve fırtına nedeni ile ekili yaş sebze-meyve bahçelerinin ve seraların büyük zarara uğradığına, bunun da fiyatlarda sert yükselişleri beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Gıdanın enflasyona olumsuz etkisini yükselten başlıca diğer etken de, aracılardan başlayarak marketlere gelene kadar geçen zamanda doğal afetleri öne sürerek bahane eden fırsatçıların ve karaborsacıların sebze-meyveye son 1 ayda yüzde 400'e çıkan fahiş zamlar uygulaması oldu. Ocak ayında enflasyonun beklentinin üzerinde gelmesinde özellikle işlenmemiş gıda fiyatındaki yükselmenin etkili olduğunu dile getiren uzmanlar, Şubat ayında senelik enflasyonun yükselişini devam edeceğini belirttiler.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal