Doların Baş Döndürücü Trafiği

Döviz kuru bugün rekor üstüne rekor kırarken herkesin aklında bu artışla alakalı soru işareti var. Dövizin bu baş döndürücü trafiğini sizin için adım adım mercek altına aldık.

23.05.2018-14:39 - (Son Güncelleme: 23.05.2018-15:04)

Dolar zaten bir süredir dış merkezli bir dalgalanma yaşıyordu. Seçimlere 1 ay kala ise somut anlamda Türkiye üzerinde ciddi bir oyun oynanmaya başlandı. Bu oyunların ardından dolar rekor kırar 4.93 seviyesine çıktı. Dolar şuan 4.80 bandında hareket ediyor.

FİTCH BAŞLATTI

Bu oyuna start veren ise Fitch oldu. İlk olarak dün Fitch Ratings, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların 24 Haziran seçimleri sonrasında keyfi politika yapımı ve politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını gündeme getirdiğini ileri sürdü.

S&P PUANI

Ardından bugün kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor's (S&P), Türkiye ile alakalı kritik bir açıklama yaptı. Türkiye’yi tehdit S&P, Türkiye’nin kredi notunu düşürerek piyasalara müdahale  etmeye çalıştı.

BIST MÜDAHALESİ

Dış merkezli bu girişimlerin ardından Borsa İstanbul’dan flaş bir müdahale geldi. Elindeki tüm döviz kurlarını TL’ye çevirdi.

BANKALARIN AÇIKLAMASI

Piyasa içinde ki bu dalgalanmalara hükümet ve bankalar cephesinden kritik açıklamalar geldi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan kurda ki yükselişi 3 temel nedene bağladı. Arslan’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

"Dövizde yaşanan hareketlilik bugüne ya da son bir haftaya ait değil. Son birkaç aydır yurtdışı kaynaklı dalgalanmalara şahit oluk. Birincisi, ABD'de faizlerin yükseliş trendine girmesi ve ABD tahvil faizlerinin yüzde 3'ün üzerine çıkması. İkincisi gelişmekte olan ülkelerde yerel paraların değer kaybı, üçüncüsü de petroldeki artış. Bu üçlü mekanizma bir araya geldiğinde biz de etkilendik.’’

HÜKÜMETTEN TEPKİ

Kurda yaşanan bu gelişmelere hükümet kanadından ilk açıklama H Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi. Konuyla ilgili Bozdağ şunları söyledi:

"Dolarla oynayarak milletin cebine, millete zarar verecek sonuçlar ortaya koyarak, bu seçimin sonuçlarını değiştireceğini düşünenler varsa aldanıyorlar. Millet oyunu gördü, oyuncuyu da gördü. Millet kuklayı da gördü, kuklacıları da gördü. Onlara fırsat ve izin vermeyecektir. Allah'ın izniyle 24 Haziran yeni bir gün olacağı gibi yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dövizdeki dalgalanmayla alakalı olarak, "Sağlıksız fiyat oluşumları yaşanmakta. En doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağına güvenim tam" ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI

Döviz kurunda ki bu gelişmelerden sonra gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Beklenen faizi yapıp yapmayacağı merak konusu.

UZMANLARIN YORUMU

Yaşanan dalgalanmanın ekonomik olmadığını ifade ederek bu yükselişin dönemsel olduğuna vurgu yaptılar. Dövizin düşüş yaşayarak piyasaların normal seyrine döneceği ifade ediliyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal