Ehliyet ve Kimlikte Yeni Döneme Girildi

Kimlik kartlarıyla ilgili bir son dakika gelişmesi yaşanmış durumda. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlayacak yeni düzenlemeyi ifade etti.

04.10.2021-14:44 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-10:08)

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) başvuru sahiplerinin kimliklerinin TC Kimlik Kartı aracılığı ile uzaktan doğrulama işlemi yapılarak TC Kimlik Kartlarına uzaktan NES yükleme işlemi yapılabileceği, bu şekilde kimlik kartlarının güvenli elektronik imza atabilmek için de kullanımı olabileceği ifade edildi.


KİMLİK KARTLARINDA YENİ DÖNEM

Sayan, sosyal medya uygulaması olan Twitter'dan yapmış olduğu paylaşımda, Elektronik İmza Kanunu'nun Uygulanması Yönetmeliği'nde yapılmış olan değişikliğin bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını da yineledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya istinaden, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce 21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçirilmiş olan 'Hayat Kimliğinle Kolay' uygulaması yurttaşlar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı.


HAYAT KİMLİĞİNLE KOLAY UYGULAMASI İLE KİMLİK VE SÜRÜCÜ BELGELERİ BİRLEŞİYOR

Söz konusu uygulama ile beraber sürücü belgesi bilgileri kimlik kartına aktarılmış olan kişi sayısı 2 milyon 21 bin 570'e arttı. Dünyada ilk ve tek uygulama olarak görülen 'Hayat Kimliğinle Kolay' ile birlikte yeni nesil sürücü belgelerinde bulunan bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre edilerek ekleniyor.

Bu şekilde yurttaşların, trafikte yanlarında ek olarak sürücü belgesi bulundurma zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor.

Yeni tip sürücü belgesi ile yeni tip kimlik kartına sahip olan kişiler, kimlik kartları ile nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunduklarında ya da kimlik değiştirmek için nüfus müdürlüklerine geldikleri anda bu hizmetten ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyor.


HAYAT KİMLİĞİNLE KOLAY UYGULAMASINA EN FAZLA TALEP İSTANBUL'DAN

Bu durumlar yaşanırken öbür yandan da uygulamaya en yoğun talep, 327 bin 672 kişi ile İstanbul'dan gerçekleşti. İstanbul'u 161 bin 872 kişi ile Ankara, 82 bin 804 kişi ile de İzmir. Bu şehirlerin ardından da 79 bin 45 kişi ile Antalya, 63 bin 677 kişi ile Bursa şehirleri takip etti. Bunlara ek olarak uygulamaya en çok gençler ilgi göstermiş durumda. 25 yaş ve altı toplam 441 bin 831 kişi uygulamadan faydalandı. Erkeklerde sayı 1 milyon 516 bin 219 iken kadınlarda ise bu sayının 505 bin 351 olduğu tespit edildi.

KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRMEK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan vatandaşların söz konusu birleştirme işlemi için herhangi bir belge ibraz etmeleri şart değil. Yalnızca nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da üstlerinde bulundurmaları yeterli.

Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti bulunan vatandaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ile birlikte 15 TL'lik harç bedelinin ödenmiş olduğunu belirten makbuz götürmeleri şartı bulunuyor.

KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME RANDEVUSU ALMA

Ehliyet ve kimlik kartını birleştirmek için randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sitesi içerisinde bulunan randevu.nvi.gov.tr internet adresinden ya da ALO 199 çağrı merkezi üzerinden alınabiliyor.

İnternet üzerinden randevu alan vatandaşlar, randevu sayfası üzerinde 'SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVU AL' bağlantısını tıklamasından sonra kişisel bilgilerini girmeli. Ardından İl ve ilçe seçiminin yapılmasının ardından uygun bir saati seçerek işlemi bitirebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal