Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir, Alması Zorunlu Olan Meslekler Nelerdir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yeni meslek dallarına da mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirmesiyle belge ve detayları merak edilmeye başlandı. Peki, mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır?

15.05.2018-21:49 - (Son Güncelleme: 31.12.2021-17:24) Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir, Alması Zorunlu Olan Meslekler Nelerdir?

Resmi Gazete’de yayımlanan habere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralarında ahşap mobilya imalatçısı, ayakkabı imalatçısı, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, güzellik uzmanı ve kuaförün de bulunduğu 16 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirdi. "Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar…

BELGE ZORUNLULUĞU GELEN YENİ MESLEKLER

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre; iş kazaları açısından "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki ahşap mobilya ile ayakkabı imalatçıları, baca yağlı kanal temizleme personeli, boyama operatörü, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, güzellik uzmanı, kesimci (ayakkabı), kuaför, mobilya döşemecisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı, saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü meslekleri için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.

Yukarıda sayılan meslek grubundaki kişilerden mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar bugün itibarıyla 12 ay sonra belgelerini almadıkları takdirde çalıştırılamayacaklar. Konuya dair denetimler iş müfettişleri tarafından yapılacak ve kurala uygun olmayan işçi çalıştıran işverenlere idari para cezası uygulanacak.

Mesleki Eğitim Kanunu’nda yer alan bilgilere göre ustalık belgesi alanlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olanlarda, mezun oldukları bölüm dalında çalıştıkları takdirde belge şartı aranmayacak.


NEDİR?

Mesleki Yeterlilik Belgesi, kişilerin herhangi bir meslekte Mesleki Yeterlilik Kurumu MYK tarafından belirlenen şartları karşılamaları halinde sahip olabilecekleri bir belge. En az lisans düzeyinde olan mimarlık, hemşirelik, veterinerlik gibi mesleklerde bu belge şartı aranmaz.

Mesleğinde yeterliliğini kanıtlamak isteyenler başvuru yaparak sınava tabii tutulup meslekte yeterli olduklarını kanıtlarlar. Sınav değerlendirmesinin ardından kişilere Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir. Yeterlilik belgesi belli bir süreyi kapsar. Bu süre bazen 2 yıl; bazen 5 yıl olabilmektedir. Detaylar MYK’da açıklanmaktadır.

Yeni eklenen mesleklerle birlikte “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” statüsünde olan ve yeterlilik belgesine ihtiyaç duyan mesleklerin sayısı 204’e yükseldi. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olan meslek grupları yine MYK’nın resmi sitesinde bulunmaktadır.

NASIL ALINIR?

Kişilerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe bağlı ulusal yeterliliğin var olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak için görevlendirilmiş belgelendirme kuruluşunun olması lazımdır.

Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde görevlendirilmiş belgelendirme kurumlarını MYK internet sitesindeki görevlendirilmiş belgelendirme kurumları arama kısmında sorgulama yaparak görebilir.

Sınav ve belgelendirme aşamasının bütünü görevlendirilmiş belgelendirme kurumlarınca yapılır, kişiler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde görevlendirilmiş belgelendirme kurumlarına yaparlar.

Ulusal yeterliliklere göre devam eden teorik ve performansa bağlı sınavlarda başarılı olan kişiye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format üzerinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı verilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal