Bölme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bölme işlemi nasıl yapılır? Bölme işlemi yaparken nelere dikkat etmek lazım? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

16.05.2018-20:01 - (Son Güncelleme: 16.05.2018-19:45) Bölme İşlemi Nasıl Yapılır?

Matematikte bölme işlemi nasıl yapılır?
Matematikte bölme işlemini şu şekilde anlatabiliriz: Bir sayının diğer sayı içinde kaç defa olduğunu inceleme işlemine bölme işlemi denir. Bu noktada şunu da söylemek lazım: Bir bölme işlemini gerçekleştirebilmeniz için çarpım tablosunu ezbere bilmeniz lazım.

Böleceğimiz sayıya bölünen sayı denir. Bunun yanında böldüğümüz sayı vardır; bu da bölen olarak ifade edilir. Bir sayıyı böldüğümüz vakit bulduğumuz sayıya da bölüm ismi verilir. Bölme işleminde kalan olduysa, kalan sayıya da kalan denir. Kalan 0 da olabilir, 1,2,3 gibi sayılar da olabilir. Bunu bir örnekle göstermek lazımsa, 17'yi 5'e bölelim. Bunun için 17'nin içinde 5'in kaç defa olduğunu bulmamız lazım. Çarpım tablosunu ezbere bilmeniz lazım ki, bu işlemi kolaylıkla tamamlayın. Çünkü, çarpım tablosunu ezbere bilsen, tabloya göre 17'ye en yakın sayıyı bulabiliriz. Örneğin, 5'i 3 ile çarptığımızda 15 yapar. 4 ile çarparsak ise 20 yapar. Geçen sayıyı eliyoruz. Ama biz 5'i değil, 3'ü alıyoruz. 3 kere 5, 15. 15'i yazdık altına. 17'den 15'i çıkardığımızda kalan 2'dir. Buna göre 17'nin 5'e bölümünde bölüm 3, kalan 2'dir.

Bölme işleminde şunları mutlaka bilmek gerekir:
- Çarpım tablosu
- Bölünen=BölenxBölüm+Kalan ilişkisi.
- Kalan<Bölen ilişkisi (Bir bölme işlemi bittiği zaman, her zaman kalan sayısı bölen sayısından küçük olmalıdır. Kalan, bölenden küçükse bu bölme işlemi bitmiştir ve doğru bir işlemdir)
- Kalan bölümden küçük ise bölen ile bölüm yer değiştirirse kalan değişmez.

Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal