Ege Denizi'nde Görülmeye Başlanan Sargassum Nedir?

Marmara Denizi'nde deniz salyası görülmeye devam ederken Ege Denizi'nde de sargassum görülmeye başlandı.

14.06.2021-13:32 - (Son Güncelleme: 14.06.2021-15:47)

Marmara Denizi’ndeki deniz salyası kabusunun ardından İzmir'in Dikili İlçesi kıyılarında da 'Sargassum' (kahverengi alg) türü yosunlar görülmeye başladı.

İzmir deniz kıyısında Sargassum (yosunlar) görülmeye başlandı. Marmara Denizi'nde meydana gelen deniz salyasının(Müsilajın) ardından görülen söz konusu yosunları dalgaların getirmiş olduğu öne sürüldü. Konu hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar ise Sargassum nedir, ne demek? Sargassum'un zararları neler? sorularına büyük bir merak ile yanıt arıyor. Bu konu hakkında ayrıntıları haberimiz içerisinde bulabilirsiniz...

SARGASSUM NEDİR?

Sargassum, tüm yaşam döngüsünü bir alt tabakaya bağlanmadan tamamlayabilme yetisine sahip bir kahverengi deniz yosunu türüdür.

Temel tür olarak küçük balıklar ile birlikte omurgasızlara barınak temin ederek, denizin sahil ya da deniz tabanına yakın olmayan kısımlarında önemli bir ekolojik rolde bulunur. Bu maksat ile yaşama alanı, deniz kaplumbağalarının yanı sıra hayati önem ile birlikte yengeçler, karidesler gibi pek çok deniz hayvanı için yiyecek, barınak ve üreme alanı sağlar. Buna örnek olarak deniz kaplumbağalarının tüm yaşamları süresince önemli yiyeceklerinden biridir.


BİYOLOG PROF. DR. BARBAROS ÇETİN SARGASSUM'UN ETKİLERİNİ AÇIKLADI

Marmara Denizi'nde görülen deniz salyası istilasının ardından Dikili ilçesi kıyılarında da Sargassum (Kahverengi Alg) isimli deniz yosunları görülmeye başlandı. Uzmanlardan ise bu yosunlarla ilgili acil uyarı geldi. Hemen önlem alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin şu ifadeleri kullandı:

'Deniz kıyılarımızdaki 'Müsilaj' istilasına ek olarak, acilen gerekli tedbirler alınmazsa Dikili sahillerindeki gibi yoğun olarak yeni yeni görmeye başladığımız 'Sargassum' isimli kahverengi deniz yosununun yakın zamanlarda oldukça önemli olumsuz etkileriyle karşılaşabiliriz. Biran önce kıyılarımızda Sargassum popülasyonunun miktarı tespit edilmesi, kıyıya vuranların yerel yönetimler tarafından toplanarak bertaraf edilmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi önem arz ediyor.' 

TEMAS EDENLERDE KALP ÇARPINTISI, BAŞ DÖNMESİ YAPIYOR

Denizlerde herhangi bir tehlikesi bulunmayan ve karada görüldüğü takdirde çürük yumurta kokusuna benzer bir kokuyu etrafa yayan söz konusu yosunlar, Akdeniz kıyılarında, Kaş, Kalkan, İskenderun ve Gökova civarında oldukça sık rastlanıyor.

'Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her şeye neden olabilecek yakıcı bir gaz olma özelliği taşıyor' ifadelerini kullanan Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin '2019 yılında Meksika’nın Karayip Denizi kıyılarındaki dünyaca ünlü plajları, çamur rengi yosunların istilasına uğradı. 621 mil kıyı etkilendi. Uzmanlar küresel iklim değişimi nedeniyle deniz suyunun ısınması ve deniz akıntılarının yön değiştirmesinin etkili olduğunu ifade etmişlerdi. Bozuk yumurta kokusu yayan yosunlar, turistlerin plajlardan uzak durmasına ve otel rezervasyonlarını iptal etmesine neden oldu. Kıyıya vuran yosunlar hava ile temas sonucu bir süre sonra çürümeyle birlikte hidrojen sülfür üretiyor. Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her şeye neden olabilecek yakıcı bir gaz olma özelliği taşıyor. Suda oldukça asidik olan hidrojen sülfür, yüzücüler için toksik olabiliyor. Deniz yosununa temas eden veya yakın olan kişiler kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve baş ağrıları bildirmişler.' açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal