6183 sayılı yasanın 62. maddesine eklenen hükmüne göre ve aynı yasanın 79. maddesi gereğinde borçlu kişilerin banka hesapları üzerinde yapılan haciz yöntemi elektronik haciz olarak adlandırır. E-haciz uygulamasının amacı, borçluların borçlarını daha kısa sürede daha az maliyetle ödemesidir. E-haciz yönteminden haberi olmayan pek çok kişi ise bu yöntem nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır. Kişilerin banka hesaplarında bulunan para ve altın gibi varlıklara bloke uygulandığında, bu blokenin nasıl kaldırılacağından haberdar olmayanlar ne yapacaklarını bilmemektedir. Devlet açısından birçok kolaylık sağlayan e-haciz yöntemi vatandaşlar için oldukça sıkıntılı bir yöntemdir. Kağıttan, personel takibinden ve posta masraflarından tasarruf edilmesini sağlayan e-haciz yöntemi birçok kişi tarafından hala bilinmemektedir.
Borçlu mükelleflere 6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun ödeme emri tebliğ edilir ve bu ödeme emrine karşılık kişinin 7 gün içinde mal beyanında bulunması gerekmektedir. Mal beyanında bulunulmadığında ödeme emri kesinleştirilir. Kesinleşmenin ardından vergi dairesi, borçlunun bilgilerini vergi dairesi başkanlıklarına gönderir. Bunun ardından gerekli bilgileri alan Vergi Dairesi Başkanlıkları/Defterdarlıklar bu bilgileri elektronik olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğüne gönderir. Daha sonra Gelir İdaresi borçlu kişilerin bilgilerini Türkiye çapındaki bankaların genel müdürlüklerine yönlendirir. Banka Genel Müdürlükleri, kamu borçlusu kişilerin kendilerine bildirilmesinin ardından kişilerin hesaplarına elektronik haciz uygular.
Kişilerin borçlarının kesinleşmesinin ardından borçlulara ödeme tebliği gönderilir. Ödeme tebliği gönderilmemesi durumunda haciz işlemi uygulanamaz. Kişi, kendisine iletilen ödeme tebliğini aldıktan sonra 7 gün içerisinde borcunu öderse haciz işlemi uygulanmaz. Bazı kişilere borcu olmaması halde e-haciz işlemi uygulandığı da olmuştur. Bu durumlarda gerekli kurumlara başvurarak e-haciz kaldırılabilmektedir.
Borç kati ise borcu taksitlendirmek için başvurmak ya da borcun tamamını ödemek mümkündür. Bu iki yöntemde de hesaplara uygulanan e-haciz kaldırılır. Borç taksitlendirildiğinde gayrimenkul ve araçlar üzerinde bulunan haciz kaldırılmaz, sadece banka hesaplarına uygulanan haciz kaldırılır.
Borçluya gönderilen ödeme tebliğine karşı amme borçlusu, 6183 sayılı yasa 58. Madde gereğince vergi davası açabilmektedir. Vergi davası açmak işlemi tebliğin ardından 30 gün içinde yapılmalıdır.
E-haciz işleminin kaldırılması için gereken şartların yerine getirilmesi halinde, banka hesaplarına uygulanan haciz 2-3 iş günü içinde kaldırılmaktadır.
E-devlet üzerinden haciz sorgulaması yapılabilmektedir.
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, trafik para cezaları, nüfus para cezaları, tütün ve tütün mamullerine ilişkin cezalar, ecrimisiller, adli para cezaları ve idari para cezalar için e-haciz yöntemi uygulanabilmektedir.
Borçlu kişilerin banka hesaplarına bloke yöntemi ile e-haciz uygulanabildiği gibi; gayrimenkullere, kara taşıtlarına, deniz taşıtlarına, hava taşıtlarına, PTT hesaplarına, hisse tahvil bonolarına, iş makinelerine, üçüncü kişilerdeki mal ve haklarına haciz uygulanabilmektedir.
Kredi kartlarına bloke yöntemi ile e-haciz uygulanmaktadır. E-haciz kişinin kredi puanını da etkiler. Bu durumda kişi kredi çekerken zorluk yaşayabilmektedir. Eğer kredi notu yüksek ise e-haciz uygulanmışken kredi çekmek mümkün olabilmektedir. Haczin ardından kredi notunun çok fazla düşmesi halinde kişi, ne kredi çekebilir ne de kredi kartı alabilir.