e-Devlet duyurdu: Yardım yapmak isteyenler için güvenli bağış yapılabilecek

Türkiye’yi yasa boğan deprem için çalışmalar devam ediyor. Ekipler deprem bölgelerinde kurtarma çalışmalarına devam ederken, vatandaşlar yaptıkları bağışlarla deprem zedelere yardım etmeye çalışıyor. Bağış kampanyalarını suistimal etmek isteyenlerin önüne geçmek isteyen yetkililer e-Devlet üzerinden güvenli bağış kampanyası başlattı. İşte detaylar…

08.02.2023-14:29 - (Son Güncelleme: 08.02.2023-14:35) e-Devlet duyurdu: Yardım yapmak isteyenler için güvenli bağış yapılabilecek

6 Şubat 2023 tarihi Türkiye’nin en kara günlerinden biri oldu. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 şiddetindeki deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bini geçti. Bölgede kurtarma çalışmaları devam ederken, tüm Türkiye yardım için seferber oldu. Oluşturulan bağış kampanyalarında milyonlar toplanmaya başlandı. Ancak bazı fırsatçılar insanları dolandırmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ise bu dolandırıcıların önüne geçmek için e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli bağış imkanı sağladı.

e-Devlet’ten bağış yapılabilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinden yaptığı açıklama da hayatını kaybedenlerin sayısının 8 bini geçtiğini ifade etti. Bölgede kurtarma çalışmaları devam ederken, vatandaşlar depremzedeler için seferber oldu. Türkiye’nin dört bir yerinden yardımlar toplanmaya başlandı. Durumu fırsata çevirmek isteyen bazı hainler bağış kampanyalarını sabote ederek, vatandaşları dolandırmaya çalıştı. Depremzedelere yardım ulaştırmak ve bağış yapmak isteyen vatandaşlara güvenli bir yöntem sunmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi iki yeni dijital hizmet geliştirdi.

e-devlet'ten deprem bölgelerine bağış

E-Devlet’ten nasıl bağış yapabilirim? 

Bu hizmetlerden ilki, depremden zarar gören vatandaşlara kan vermek isteyenlere yardımcı olacak. Kan bağışçıları, en yakın kan bağış merkezini e-Devlet Kapısı üzerinden öğrenebilecek. Türk Kızılay'ın e-Devlet Kapısı'ndaki "En Yakın Kan Bağış Merkezi" hizmeti ile en yakın noktada bulunan Türk Kızılay Kan Bağış Merkezine ait adres, telefon ve çalışma saati bilgileri harita üzerinden görüntülenebilecek. Ayrıca, harita üzerinden seçilen kan bağış noktasına yol tarifi de alınabilecek. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin depremzedelere yönelik ikinci hizmeti, nakdi bağışları güvenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyor. e-Devlet Kapısı'nda AFAD ve Türk Kızılay tarafından yürütülen bağış kampanyalarına yönelik dijital hizmetleri erişime açıldı. AFAD'a ve Türk Kızılay'a ait iki ayrı "Deprem Bağış Kampanyası" hizmeti ile vatandaşlar, kredi kartlarını kullanarak e-Devlet Kapısı üzerinden bu hizmetten yararlanabilecek. e-Devlet Kapısı, bağış yapmak isteyenlere ödeme aşamasında üç boyutlu güvenlik sistemi (3D Secure) koruması da sağlayacak.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal